Български автобус е бил ударен от камион в Черна гора
Български автобус е бил ударен от камион в Черна гора / снимкa: БГНЕС
Български автобус е бил ударен от камион в Черна гора
19366
Български автобус е бил ударен от камион в Черна гора
  • Български автобус е бил ударен от камион в Черна гора

Български автобус с около 50 пътници е бил ударен от тежкотоварен камион в тунел в Черна гора на път за България и се е разцепил. Това съобщи за Дарик прокурорът от Върховната касационна прокуратура Магдален Маринов, който пътувал в автобуса. При инцидента няма пострадали сред пътниците и екипажа. След бързо съдебно производство съдът в Черна гора е признал за виновен и е осъдил шофьора на черногорския камион. С повече от 10 часа закъснение автобусът с 50 българи, който междувременно е бил поправен, се завърна в София.

50-те наши сънародници се връщали от екскурзия в Дубровник, организирана от фирма „Географски свят" през почивните дни около Гергьовден. Катастрофата е била причинена от черногорски тежкотоварен камион с прицеп, който се ударил в нашия автобус в тунел преди град Будва и го е разцепил. Това е станало в 23.15 часа вчера. Черногорската полиция е изпратила двамата шофьори на съд по бързата процедура в Будва, разказва Магдален Маринов. Тъй като в Будва не е имало съдия, делото се е гледало в град Бар.

„Изобщо не осигуриха възможност на нашия шофьор да има преводач. Така ни изоставиха, като казаха на шофьора, че в 02:30 часа ще има дело. Дежурният полицаи ни обясни, че няма съдия и че за целия район има един съдия - в Бар, на 60 км. Автобусът, слава Богу, може да се движи и с уменията на някои от момчетата, пътуващи в автобуса, с подръчни материали, ходиха до железарията, успяха да сглобят разпрания автобус", разказа Маринов.

С повече от 10 часа закъснение нашите сънародници са продължили пътя си към България. Решаваща помощ, включително и пред черногорския съд, е оказал консулът на България в Черна гора Йордан Георгиев. Маринов благодари от името на всички пътуващи на консула ни в Черна гора, който е поел защитата на шофьора на автобуса пред съда.

Георги Рачев от „Географски свят" отрече да има разцепване на автобуса. По думите му щетите били минимални. Ето какво разказа той пред Дарик:

Инцидентът станал вчера преди обед. В Будва, преди автобусът да навлезе в тунел, ТИР с черногорска регистрация навлиза в платното на автобуса. Въпреки усилията на българския екипаж да избегне сблъсък, ТИР-а удря автобуса отляво. Няма пострадали, щетите са само по един от капаците на багажното отделение.

Пристигналите на мястото полицейски служители заключили, че вина за сблъсъка имат и двамата водачи. Становището обаче не било прието от българската страна, в следствие на което полицаите изпратили участниците в пътния инцидент на съд по бързата процедура. В град Бар Магдален Маринов - прокурор от Върховната касационна прокуратура, се свързал с консула на България в Черна гора Йордан Георгиев, който веднага се отзовал на сигнала.

В град Бар назначената от съдията експертиза по случая посочва, че вина за удара носи единствено шофьорът на тежкотоварния автомобил. Българската група е отпътувала от Черна гора около 22.00 часа и час по-късно всички са били посрещнати в страната.