Българската армия отбелязва своя празник
Българската армия отбелязва своя празник / снимкa: DarikNews

Българската армия тържествено отбелязва своя празник - Деня на храбростта. Тази година, както и миналата, парадът за Гергьовден ще бъде с показ на военна техника. Сред акцентите в техниката са бронираните машини "Хъмър", които се показват за първи път на парад, както и военнотранспортният самолет C-27 J "Спартан".

Знеполският епископ Йоан поздрави българските военнослужещи за техния празник. Епископ Йоан пожела на българските воини от името на патриарх Максим: „Бъдете крепки, бъдете храбри, бъдете победоносни". С изпълнение на "Многая лета" завърши церемонията по водосвета на българските бойни знамена пред паметника на Незнайния войн в столицата.

В 10 ч. на площад „Княз Александър Батенберг" започва военният парад. В него участват бойци, взели участие в мисии и операции по поддържане на мира, военнослужещи от Военна академия „Г.С. Раковски", Националната гвардейска част, Сухопътни войски, Военновъздушните и Военноморските сили.

Ще преминат в строй и представителните групи и военните духови оркестри, гостуващи в нашата страна по повод 100-годишнината от Независимостта на България. Ще бъде представена авиационна, верижна, колесна и осигуряваща бойна техника. Командващ парада е командващият Военновъздушните сили генерал-лейтенант Симеон Симеонов. В 12 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на караула пред президентството.

Духови оркестри и знаменосци от чужди държави също ще участват във военния парад за Деня на храбростта и празник на Българската армия, което се случва за първи път. След тържествения марш на българските военни блокове, участващи в парада, чуждите оркестри също ще преминат, водени от техни знаменосци. Участието си в парада с духови оркестри и знамена са потвърдили Белгия, Гърция, Испания, Италия, Молдова, Русия, САЩ,Франция, Украйна, Унгария, Португалия. Само със знамена ще бъдат представени Австрия, Кипър, Латвия и Румъния.

Денят на храбростта, 6 май, започва да се чества в Българската армия още с нейното създаване. С указ 1 от 1 януари 1880 г. княз Александър Батенберг учредява военния орден "За храброст" - отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. А с указ 5 от 9 януари същата година се постановява честването на празника.