Първанов открива конференция на ЮНЕСКО за културното наследство
Първанов открива конференция на ЮНЕСКО за културното наследство / снимкa: Sofia Photo Agency

Президентът Георги Първанов ще открие в 10,00 ч. в резиденция "Бояна" международна конференция на тема "Опазването на културното наследство и културното многообразие - своеобразен отговор на глобализацията", съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Форумът, който е под егидата на президента, е организиран от Постоянното представителство на България в ЮНЕСКО, Националната комисия за ЮНЕСКО и Министерството на културата и е част от културна визита в България на членове на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО.

В конференцията ще участват посланици на страните-членки в  изпълнителния съвет на ЮНЕСКО, председатели и главни секретари на Национални комисии за ЮНЕСКО, държавни секретари и министри. Изказвания ще направят министърът на образованието на Шри Ланка, председателят на Генералната конференция на ЮНЕСКО и постоянен представител на Гърция в организацията, ректорът на Софийския университет "Св.Климент Охридски", посланици на страните-членки на организацията.

Участниците в конференцията ще посетят обекти в България,  част от списъка на световното наследство на ЮНЕСКО - Боянската  църква, Рилския манастир, Казанлъшката гробница, Пловдив, Велико Търново и Арбанаси.