КЗП прави проверки по празниците
КЗП прави проверки по празниците / netinfo

Дежурни екипи на Комисия за защита на потребителите ще правят проверки по територията на цялата страна по време на празниците. Това каза за Дарик радио председателят на комисията Дамян Лазаров. Екипите ще инспектират главно търговки и туристически обекти в курортите. От контролния орган призовават гражданите да бъдат особено предпазливи през почивните дни, за да се предпазят от нелоялни търговски практики. 

Особено засилени проверки ще има в курортите по северното и южното Черноморие, както и в Банско, Пампорово и други, каза още Лазаров. "Имаме информация, че вече много от българите са тръгнали към българското Черноморие. Не трябва да подценяваме, че легловата база в този момент е много натоварена. Ще се следи основно предоставянето на туристически услуги да става само в категоризирани обекти". 

Инспекторите на комисията ще бъдат в готовност и да реагират на сигнали на пътуващите в страната, относно нарушения на търговци в крайпътните заведения. За липса на менюта, необявени цени или грамажи на предлаганите напитки и храни, за допълнителна такса сервиз в кафетата и ресторантите, както и за нарушения в хотелите и хижите. Дежурният оператор ще записва постъпващите оплаквания, по които ще бъдат извършвани своевременни проверки. 

Три заведения за хранене и развлечения са временно затворени със заповеди на Лазаров, заради нелоялни практики от този характер. По време на Великденските празници не е регистрирана висока активност на потребителите, но това се обяснява с по-малкото на брой почивни дни.