Фармацевти протестираха срещу новия лекарствен списък
Фармацевти протестираха срещу новия лекарствен списък / снимка: DarikNews
Фармацевти протестираха срещу новия лекарствен списък
19288
Фармацевти протестираха срещу новия лекарствен списък
  • Фармацевти протестираха срещу новия лекарствен списък

Фармацевтите в големите градове на страната затвориха аптеките си за 10 минути и пиха студена вода в знак на протест срещу новия лекарствен списък, който определя кои медикаменти се заплащат от Националната здравноосигурителна каса. Според тях новите правила за ценообразуване на тези лекарства ще ги накарат да затворят аптеките си. Причината е, че според наредба на Министерството на здравеопазването те няма да получават никакви пари затова, че продават лекарства на каса. Ако новите правила влязат в сила от 1 юни, фармацевтите ще закупуват тези медикаменти от дистрибутора на същата цена, на която ще им се заплаща от касата.

 

„По този начин никой няма да заплаща за труда ни”, каза в предаването „ Кой говори” по Дарик председателят на асоциацията на собственици на аптеки Николай Костов. Фармацевтите недоволстват и от забраната да продават детски храни.

 

Според двете фармацевтични асоциации от 1 юни никоя аптека няма да има интерес да работи със здравната каса. Причината е, че всеки месец ще закупуват от собствения си оборот лекарства от дистрибуторите и после ще чакат месец или повече тези пари да им се върнат от НЗОК, без да печелят нищо. Въпреки това повечето аптеки не затвориха дори и за 10 минути, някои от тях не знаеха за протеста, други не разбираха защо трябва да протестират.

 

Малкото фармацевти, които се включиха в символичния протест, обясниха, че новите правила ще засегнат най-много хронично болните: На първо място бих посочила диабетиците, за един от популярните перорални диабетни препарати е посочена цена на търговец на едро от 2,04 лева, а регистрираната цена по действащия договор с НЗОК е 2,84 лева и веднага се получава една разлика, която не е ясно кой ще поеме, а пациентите ще бъдат изключително затруднени, обикаляйки по аптеките, ние трябва да им обясним защо не разполагаме с това лекарство. Има опасност да спрем да купуваме такива лекарства. Свалям шапка на колегите, които работят със здравната каса, защото са просто герои. Работата със здравната каса е най-големият социален подарък, който един фармацевт прави на държавата.

 

 

В четвъртък, в 14 часа, фармацевтите ще излязат пред аптеките си и отново ще пият студена вода.