Болници в Пловдив и Пазарджик подпомогнати от 79-годишен емигрант
Болници в Пловдив и Пазарджик подпомогнати от 79-годишен емигрант / снимка: Николай Райшинов/

Български емигранти във Франция дариха  медицинска апаратура на Университетската болница “Св. Георги” в Пловдив и здравни и социални заведения в Пазарджик. Благородната инициатива се осъществява със съдействието на Българския червен кръст и Фондация “Александър Стамболийски”, чийто председател е земеделецът – емигрант Христо Чурелов.

 

УМБАЛ ще попълни набора  си от техника с подвижни рентген, кувьоз, операционна маса, 6 легла, и  апарати за анестезиология и дишане. В пратката са още хирургичен инструментариум, операционни консумативи и облекла, дезинфекционни материали и инвалидни колички.

Според първоначалните планове дарението ще бъде разпределено между АГ-отделението, детската клиника,операционните и КАРИТ, съобщи зам.-директорът на болница “Св. Георги” д-р Константин Зисов.

 

79-годишният Чурелов от 20 години изпраща дарения на болници в региона, като това е 51-вата му пратка, коментира евродепутатът Петя Ставрева, която е една от организаторите на инициативата. За първи път оборудване  ще получат и здравни и социални заведения в Пазарджик. 20-тонен тир е доставил в града инвалидни колички, стоматологични столове за учебните заведения и консумативи за белодробния диспансер.