Дарик в небето
Дарик в небето / снимкa: DarikNews, Юлиана Николова

Винаги има начин да сме на точното място в точния момент. С топ-новинарския нюзкоптер Raven R44II.

Фирма Darik Sky официално получи свидетелство за авиационен оператор както на територията на страната, така и в Европа. Darik Sky притежава два хеликоптера тип Robinson R44, от които единият е първият у нас новинарски хеликоптер;

Това е най-добрият в света напълно интегриран Electronic News Gathering (ENG) хеликоптер;

Този нюзкоптер излъчва, приема и записва на живо от мястото на събитието аудио и видео с качеството на High Definition (HD) картина;

Нюзкоптерът Raven R44II може да развие скорост до 200 километра в час, което ни гарантира, че ще бъдем първи. На точното място в точния момент.

 

С разрешението за авиационен оператор на Darik Sky най-добрият новинарски хеликоптер в света пристигна ексклузивно не само за България, но и за цяла Източна Европа. На Стария континент има още две такива машини - една във Великобритания и друга в Русия.

Нюзкоптерът може да лети с 200 километра в час три часа непрекъснато, без да се налага да се зарежда допълнително гориво. Това гарантира, че репортерите, фотографите и видеооператорите на Дарик ще бъдат първи там, където другите не могат да стигнат.

Тази машина предлага за първи път в Източна Европа услугата Eyes in the Sky, което означава, че предаваме на живо от мястото на събитието с гарантирано качество на работа. Не случайно първоначално хеликоптерът е създаден, за да отговори на нуждите на най-големите телевизионни станции в САЩ, Австралия и Западна Европа.

Хеликоптерът притежава предна и централна аеродинамична и гиро-стабилизирана HD камера Ikegami с единствени по рода си оптично 22x приближение и 360-градусова ротация. Тази лека, компактна и изцяло дигитална камера с лещи Canon с 22x увеличение улавя всеки детайл в живи цветове, независимо дали се снима през деня или през нощта. Събитието може да бъде снимано от всеки един ъгъл, тъй като камерата се ротира на 360 градуса без загуба на стабилизация, качество или яркост и детайлност на изображението.

Нашите репортери ще работят на борда на нюзкоптера, който разполага с два плоски монитора, специално осветление, микрокамера, FM-радио и live трансмитер. Заедно с това операторът, репортерът и пилотът имат отделни аудио панели, за да прослушват, приемат или предават информация, независимо един от друг. Аеродинамичните ротори осигуряват нисък шум в кабината.

КОГАТО НОВИНАТА СЕ СЛУЧИ, НИЕ ВЕЧЕ ЩЕ ПРЕДАВАМЕ НА ЖИВО.

С новинарския хеликоптер освен да се предава на живо от мястото на събитието, може и да се снимат спортни състезания, автомобилни и мото-кросове, филми, реклами, специални телевизионни програми и промоционални клипове. Хеликоптерът може да извършва ad-hoc услуги на международни медии и филм-продукционни компании за снимане на определени събития.

И, разбира се, чартърни полети от всяка точка в България, както и бизнес пътувания, превоз на товари, дори сватби и туристически обиколки.