14 хиляди  са осъдените  на пробация
14 хиляди са осъдените на пробация / zatvora-burgas.com

Пробацията е най-широко прилаганото наказание в страната тази година, каза днес в Бургас  директорът на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” към Министреството на правосъдието ген. Петър Василев. Той заедно с шефовете на затворите в Бургас и Варна и началници на пробационни служби в региона взе участие в конференция посветена на проблемите при изпълнението на този вид ново за България наказание.


Реално приложението на пробацията  е от май 2005 година. До момента с присъди свързани с пробацията са 14 000 души. Над 50 % от всички осъдителни присъди са свързани с пробацията и прилагане на пробационни мерки, коментира ген.Василев.


Най-много са осъдените по тази мярка за престъпления заради шофиране в нетрезво състояние, следват дребните крадци и измамници, и престъпленията в търговията с акцизни стоки без бандерол.


По време на конференцията бе дискутиран и въпроса с усъвършенстването на института за условното предсрочно освобождавене на лишените от свобода. Ген. Василев изрази позицията си, че по-широкото прилагане на условно предрочното освобождавене на затворници е положителна стъпка и съчетаването на този институт с действието на пробационната система ще даде възможност да се подобрят резултатите от работата с осъдените в затворите.


На въпроси за журналисти за най-известния затворник в момента Димитър Желязков Очите, ген. Петър Василев коментира, че несебърският наркобос е добре и се надява да си е дал сметка затова кое му е позволено и кое не. 
За мен Митьо Очите не е най- важният затворник. Поведението му напоследък не ни дава основание да се сещаме често за него, каза още той.