Италиански консул пристигна в Благоевград за учредяването на награда на името на Джовани Фалконе
Италиански консул пристигна в Благоевград за учредяването на награда на името на Джовани Фалконе / netinfo

Учредиха награда на името на Джованни Фалконе по инициатива на Областния съвет по наркотични вещества в Благоевград. Тя ще бъде присъждана на съдии, прокурори и следователи, които прилагат подобаващо законите, свързани с употребата и разпространението на наркотици.

Първоначалната идея на ОбСНВ бе с нея да бъдат отличавани само съдии, но след дадено предложение от представители на прокуратурата бе решено наградата да бъде насочена към по-голям кръг от заслужили. Специално за учредяването на наградата  в Благоевград пристигна и италианският консул Джан Лука Скиринци.

Освен това в залата присъстваха представители на съд, прокуратура, полиция, наркозависими лица, техните родители, както и представители на Ротари клубовете в областта.

Джованни Фалконе, на чието име е учредена наградата, е италиански магистрат, който заедно с Паоло Борселино е смятан за един от бащите на  борбата с мафията и е международно признат като пример за професионализъм и всеотдайност в работата, както и за морално поведение, доказани през дългогодишната му кариера.