Дъщерята на Вене Сотиров изпрати писмо до похитителите
Дъщерята на Вене Сотиров изпрати писмо до похитителите / netinfo

Ирина Сотирова, дъщеря на отвлечения Вене Сотиров и председател на ВРК „Мургаш-Кремиковци”, чрез медиите прави опит да се свърже с похитителите на баща си. В писмо, озаглавено „Нищо лично, момчета”, изпратено и до Дарик, Ирина Сотирова посочва, че похитеният е тежко болен човек с диабет и високо кръвно
налягане и няма да издържи на стреса. Тя призовава  похитителите да му купят поне част от животоподдържащите лекарства.

Ето пълния текст на писмото:

Вене Сотиров е бивш ръководител от голям ранг, понастоящем пенсионер. В продължение на 32 години той беше председател на ВРК „Мургаш-Кремиковци”. Той не е бил и не е бизнесмен. За съжаление похитителите не правят разлика между ръководител и бизнесмен. Кооперацията, която той ръководи в продължение на години, не е на Вене Сотиров, тя е собственост на 400 член-кооператори, които имат дялово участие в нея, и от дейността й получават годишен дивидент, отстъпки при пазаруване в магазините си и др. Имуществото е собственост на член-кооператорите, а имуществото на другата ни структура Мургаш-КООП АД, освен че е собственост на кооперацията, е и собственост на 70 акционери. Автомобилът, който ползва Вене Сотиров, също е собственост на Мургаш-КООП АД, не е личен. И аз, и Вене Сотиров, сме ръководители на тези две структури. Ние сме назначени да ги управляваме след избор, ние сме на изборни длъжности и нищо тук не е наша собственост. Получаваме за работата си заплати, които ни се определят съответно от общото събрание на акционерите на Мургаш - КООП АД и с решение на Управителния съвет на кооперацията ВРК „Мургаш-Кремиковци”.

На 26 март 2009 г. Вене Сотиров се оттегли по негова молба от длъжността председател на кооперацията. Аз се кандидатирах и бях избрана от 70 пълномощници на извънредно предсрочно изборно събрание. Миналата седмица свиках първия си управителен съвет, който наред с други въпроси ми определи и заплата в размер на 1440 лв.

Вене Сотиров в Мургаш - КООП АД получава заплата в размер на 1779 лв. Разликата между бизнесмен и ръководител е огромна. Но за съжаление много хора не познават нашите структури тук и въобще в страната и считат, че това е частен бизнес. В страната като нашата кооперация има около 840 на брой кооперации. Всичките те имат председатели какъвто беше и Вене Сотиров, какъвто съм сега и аз. Всички кооперации имат материални бази като хлебопекарни, магазини, ресторанти, хотели, производства и други, които са изключителна собственост на член-кооператорите и съответните кооперации.

Към всички председатели на кооперации беше спуснато решение на УС на ЦКС за обновяване и реконструкция на магазинната мрежа. И всички ние в изпълнение на повелята на ЦКС започнахме работа по преоборудването и модернизацията им. Всички си спомняте от недалечното минало за най-грозните и лоши КООП-магазини по малките градчета и села. В момента от около 3600 на брой работещи лоши, грозни магазини, вече около 500 са модернизирани в малки лъскави магазинчета и супермаркети. Всички кооперации ползваме средства за ремонта и преоборудването им под формата на кредит от ЦКС, от фонда му "ИНВЕСТИЦИИ".

Имаме облекчени условия за връщането на тези пари. Ние успяхме за 4 години да обновим 7 от магазините си. Да, те вече не са вехтите магазинчета "КООП", а са нови лъскави магазини от европейски тип, с компютърна система, с ЕИС за обработка на данни.

За целта имаме кредит към фонд "ИНВЕСТИЦИИ" на ЦКС, имаме и кредит към ЦКБ. Нито аз, нито Вене Сотиров сме собственици на тези магазини. С отвличането на Вене Сотиров аз се чувствам длъжна да разясня това на похитителите, за да не се объркват занапред, защото както него го отвлякоха, така утре може да бъде отвлечен и друг предприемчив председател на кооперация в страната, който е обновил магазинната си мрежа.

Както ние, така и всички председатели в страната, нямаме нищо наше. Нищо освен голата си заплата, лъскавия си външен вид и големите си имена. Нямаме нищо лично момчета!

П.С. Държа да ви уведомя, че информаторът ви е подал абсолютно погрешна информация. Повярвайте ми.

При вас е един много тежко болен човек с диабет и високо кръвно налягане. Познавам го и знам, че на този стрес той няма да издържи. Поне му купете част от животоподдържащите го лекарства: Сиофор-1000; Диапрел-MR-30 mg; Беталок-zok-100 mg; тертенсиф-sr-1,5mg; акупро-20mg; милгамма-N-меки капсули, аспирин-протект-100 mg.

С уважение:  Ирина Сотирова, председател на ВРК „Мургаш-Кремиковци”.

64-годишният Вене Василев Сотиров беше отвлечен на 16 април пред блок 133 в столичния квартал „Сухата река”, където живее. Това стана три дни, след като беше освободен бизнесменът Киро Киров. Похитителите са били четирима. Двама от тях са били в полицейски униформи с неприкрити лица, а другите двама са били с полицейски униформи и качулки с надпис „Полиция”. До момента за него не е поискан откуп.


По свидетелски показания Вене Сотиров паркирал джипа си пред блока и тръгнал да се прибира. Тогава от полицейска кола изскочили двама с качулки и автомати, другите двама чакали в колата. Той се развикал, а те употребили сила, тъй като бизнесменът е едър и силен човек. Пред входа има капки кръв, паднали са и ключовете му и дребни стотинки. Група деца, които са играели пред входа, са видели всичко.

Отвличането е извършено по същия начин и със същия почерк като това на Киро Киров. Близките на похитения са се свързали с полицията и са подали жалба, и за новото отвличане вече е образувано наказателно производство. То се наблюдава от групата прокурори от Софийска градска прокуратура, които разследват и отвличането на Киро Киров.