Почина Виктор Пасков
Почина Виктор Пасков / БГНЕС
Почина Виктор Пасков
18972
Почина Виктор Пасков
  • Почина Виктор Пасков

Няколко месеца преди да навърши 60 години, от рак в Берн, почина един от най-успешните ни писатели Виктор Пасков. Книгите му „Невръстни убийства” и „Балада за Георг Хених” са преведени на редица езици. Миналото лято на пазара се появи последният му сборник с разкази и новели „Гледната точка на Гоген”.

 

Преди да започне да се занимава с литература, Виктор Пасков е бил музикант. Завършил е Консерваторията в Лайпциг. Свирил е в джазови формации, бил е композитор и оперен певец. И заради това той казваше, че се опитва да прави литература по всички закони на музиката. Пасков има и няколко киносценария, сред които „Ти, който си на небето”, „Индиански игри”, „Духове”.

 

През последните години името му се свърза с два големи скандала. Заради единия той беше отстранен от длъжността директор на културния ни институт в Берлин, а другия водеше задочно през медиите с журналиста Мартин Карбовски.

 

Виктор Пасков не обичаше да общува с писатели, предпочиташе да споделя всичко с приятелите си музиканти. Затова и определяше себе си като „писател-единак”.

 

Въпреки че смъртта го застигна в Швейцария, Пасков ще бъде погребан в България.