Обменят добри практики в българското училище
Обменят добри практики в българското училище / netinfo

Участници в националния етап от Националната конференция „Училището – желана територия на ученика” – гр. Пловдив ще посетят днес трето училище „Д-р Иван Селимински” в Сливен и училище „Георги Каравелов” в град Шивачево. Целта е да се разшири пространството за популяризиране на добрите практики и на иновациите в българското училище, да се търси и развива потенциалът на училището като желана територия на ученика.

 

Тази година Националната конференция „Училището – желана територия на ученика” протича под логото на Министерството на образованието и науката „Година на творчеството и иновациите”. Очаква се двете училища да бъдат посетени от над 30 участници в Националната конференция, представители на Министерството на образованието и науката, началници и експерти от регионални инспекторати по образованието от различни области, директори на училища и учители. Припомняме, че петчленна комисия от областен етап на конференцията класира три презентации, които да представят областта на национален етап. На първо място е презентацията от ОУ „Д-р Иван Селимински” – гр. Сливен на тема „Компютърът – възможност за преодоляване на  тревожните тенденции в съвременното училище”, представена от Петя Дунчева, начален учител. На второ място е класирано СОУ „Йордан Йовков” с презентация на тема „Нашите корени в багри, ритми и слово – училищен проект по Националната програма „Училището – територия на учениците”, представена от учители и ученици. На трето място е ОУ „Кап. Петър Пармаков” в село Градец, с презентация на тема „Работим заедно за бъдещето” , представена от учителката Величка Димчева.

 

Презентацията на ОУ „Д-р Иван Селимински” – гр. Сливен е класирана с  право на доклад пред комисия в национален етап от Четвъртата национална конференция „Училището – желана територия на ученика”, както и възможността на представители от различни региони в страната да се запознаят с възможностите на училището за предоставяне на съвременна материално – техническа база, използване на съвременни техники и технологии в изготвяне на уроците и начин на обучение на учениците.

 

Посещение на групата участници в национален етап в СОУ „Г. Каравелов” – гр. Шивачево, е във връзка с участието на доброволец от Корпуса на мира, Матю Парди, с неговата презентация на тема „Един доброволец в помощ на образователно – възпитателния процес”. За първа година има международна изява и възможност да се популяризира дейността на българското училище в други страни.

.