50 лв. ще струват паспортите с биометрични данни
50 лв. ще струват паспортите с биометрични данни / DarikNews, Юлиана Николова
50 лв. ще струват паспортите с биометрични данни
18901
50 лв. ще струват паспортите с биометрични данни
  • 50 лв. ще струват паспортите с биометрични данни

50 лева ще струват новите паспорти, които ще бъдат с електронен чип с вградени биометрични данни, съобщи вътрешният министър Михаил Миков. Новите лични карти и шофьорски книжки ще започнат да се издават след шест месеца.

 

Единственото, което може да забави издаването на новите документи, е обжалването от страна на други три фирми, които участваха в търга. От избраната фирма „Сименс – България” съобщиха, че електронен чип с биометрични данни ще има засега само в задграничните паспорти, а в шофьорските книжки и личните карти ще има биометрични данни без те да са качени на електронен носител.

 

За цената на новите документи вътрешният министър Михаил Миков обясни: „Искам да разсея онези внушения за 50 евро цена на паспорта. По първоначални изчисления сумата ще бъде два пъти по-ниска и във висока степен доближаваща се до сегашните цени на документите”.

 

В Румъния издаването на документи с биометрични данни струва около 55 евро. Хората няма да са длъжни да сменят веднага личните си карти и шофьорските си книжки. Това ще стане постепенно с изтичането на валидността на вече издадените.