Клоун лекува онкоболни деца в Терапията
Клоун лекува онкоболни деца в Терапията / netinfo

Първият у нас професионален болничен клоун вече забавлява малките пациенти в Клиниката по онкохематология в болница "Св. Марина" във Варна. В образа на "Доктор Плацебо" се превъплъщава актьорът Тони Угрински. Целта е чрез развлечения и усмивки болните деца да понасят по-леко тежките манипулации и лечение, заяви доц. д-р Валерия Калева - ръководител на отделението.

Идеята за клоун, който да се занимава с хоспитализираните деца, е на Леонар Щек, който създава Асоциацията "Доктор Плацебо" в Швейцария. Неговата съпруга, която е българка, води организацията у нас. Финансирането се осъществява от дарения, спонсорство и партньорство с различни фирми.

Ефектът “плацебо” в медицината е психологически процес на самоизлекуване, обясняват специалистите. Клоунът посещава децата всяка сряда и те с нетърпение очакват поредната си среща с него. Качеството им на живот повишава ефекта от терапията, разкри д-р Калева.

Годишна над 1000 онкоболни деца се хоспитализират в отделението по детска онкохематология. Месечно през него преминават около 100 пациенти. В момента най-малкият е едва на 40 дни. Става въпрос за бебе с тежка анемия, която задължително се лекува в болнични условия, поясни доц. Валерия Калева. Най-малкото дете, прието на стационар със злокачествено заболяване, е на 10 месеца. То страда от така наречения нефробластом и вчера е претърпяло успешна операция.