Венци Стефанов: Синът ми е убит
Венци Стефанов: Синът ми е убит / снимка: DarikNews
Венци Стефанов: Синът ми е убит
18615
Венци Стефанов: Синът ми е убит
  • Венци Стефанов: Синът ми е убит

При отвличанията в България винаги са замесени полицаи. Това каза в предаването „Кой говори” по Дарик президентът на ФК „Славия” Венцеслав Стефанов. Неговият син Димитър беше отвлечен преди пет години и въпреки платения откуп следа от момчето още няма. Според Стефанов бизнесът с отвличания ще се развива тепърва и ще засегне не само богати хора. Той каза, че синът му е мъртъв. По думите на Венцеслав Стефанов, има изчезнали доказателства по случая, а бандата, която е отвлякла сина му, продължава да работи.

 

„Преди пет години, в същите тези дни, на 6 април, отвлякоха сина ми, аз изпитвам това, което изпитва семейството на Киров и съм изпитал това, което са изпитали и други семейства. Защо се прикрива всичко зад данни и статистика? Не можем да говорим за бум на отвличанията, но какво е това? Бананова ли република ще бъдем?”, коментира Стефанов в предаването „Кой говори”.

 

Пробита ли е системата?

 

Пробита е, да, защото лично офицер от МВР дойде при мен и ми каза „оправяй се сам, системата е пробита”.

 

Пет години по-късно продължава ли да важи това нещо?

 

Продължава. И единственото нещо, на което се надявам, е новата система ДАНС, в нея има хора, които да направят нещо. Този, който беше заподозрян за отвличането на моя син и го беше арестувал няколко пъти преди това на същото място, откъдето го отвлякоха, същият този човек беше уволнен от полицията, но сега е възстановен на работа. Искаме децата ни да живеят спокойно в тази държава, чудите се защо изкарваме децата си зад граница...

 

Вие минахте през всичко – платихте откуп, потърсихте полицията, направихте собствено разследване. Разкажете за това. Къде е пробита тази система?

 

Ясно е и на малките деца, и на слепците. Тези, които трябва да разкриват тези престъпления, не го правят. Имаше малко служители, които искаха да ми помагат, но те ги уволниха, отстраниха ги. Сега има няколко момчета, които искат нещо да направят, но не им дават възможност. Искате да кажете, че е не възможно със сателитни снимки или по начин, с който може да се контролира сигурността в държавата, че това не може да се постигне. Колко пари трябват? Аз съм сигурен, че бизнесмени са готови да дадат тези пари, само и само тази система да влезе в България, да осигури спокойствието на децата ни. Предлагах да се вземе една система, след като беше отвлечен и убит сина ми, да помогна на другите да не се случва, но никой не ми обърна внимание. Защо? Всички крият истината. Говорим си със сухи данни, статистика. Загубих детето си, аз съм загубил всичко, не ми пука от нищо, дали утре ще съм жив, или не.

  

Има ли общо между отвличанията на бизнесмена Киро Киров, на Ангел Бончев, на вашия син?

 

Не мога да констатирам това. Аз знам, че месец преди това, се опитаха да отвлекат собственика на „Капитолия”, не успяваха, седмица преди да отвлекат Киров, друг бизнесмен, строителен предприемач, също се опитват да го отвлекат, това също се премълчава. Преди време убиха така наречения Джиджи и искаха да прехвърлят всички отвличания на него. Как после стана така, че се задуши един от основните заподозрени (Пламен Куцаров – бел. ред.), в присъствието на трима полицаи и умря. Оказва се, че не искаме да стигнем до истината. Този, който спре отвличанията, грабежите, който наложи спокойствие на хората, че няма да ги оберат, да ги отвлекат, той ще бъде пожизнен премиер или вътрешен министър на тази държава. Явно никой не иска да се случи това нещо.

 

Вярвате ли, че толкова бързо може да стане?

 

Във връзка с моето дете се срещнах в Грузия с футболиста Кака Каладзе, чийто брат беше отвлечен. Искам да кажа, че в Грузия този въпрос е решен. Преди три или четири години залавят групата, която се занимава с отвличания, за съжаление и шефът на полицията е в тази група, действат с крути мерки, няма останал жив от тях. Това нещо не се е повторило в Грузия. Имаш ли добро желание, мъжество и сила, това може да се реши. При нас е анархия, всеки си прави каквото си иска.

 

Георги Славков, полицаят, който вие споменахте, че е замесен в отвличането на сина ви...

 

Този полицай два пъти преди това прибира сина ми от същото място, откъдето е отвлечен, два пъти по един и същи начин, синът ми не се оплаква, логично е третият път вече да са си свършили работата. Срещу този човек има данни за корупция, за други престъпления, той е възстановен на работа. След като може по този начин да се действа в тази държава, всеки може да си прави каквото си поиска.

 

Значи ли, че други действащи полицаи са замесени в една или няколко банди за отвличания?

 

Аз съм 100% сигурен. С добро в нашата държава нищо няма да стане, нищо...

 

Казахте, че синът ви е мъртъв?

 

Убеден съм в това. Няма начин някой да те крие пет години, да нямаш ни вест, ни кост, нито знак, че е жив... Обикновените хора много ще страдат, защото сега ограбват по-заможни хора, утре ще тръгнат към по-малко заможни, защото накрая обикновеният човечец ще отнесе всичко. Това ще стане една индустрия за пари. Важното е, че тези случаи ги има, че остават безнаказани. Трябва да се внесе една техника, която да установи къде се намира, хората, които контактуват с близките. Това нещо не струва много пари, има начини, има такива модерни системи. Полицията трябва сериозно да погледне на този вид престъпление, защото то става бич на нашето общество. Моето дете го погубиха. Утре може да погубят и други деца.

 

И тези, които погубиха вашето дете, ако не са се избили помежду си все още са на свобода, нали така?

 

100%, защото един или двама души не могат да осъществят това нещо. Има поне пет-шест човека. Един-двама ги няма, но другите са живи, те може да са се прехвърлили в друга група, може да вършат същите „услуги” при други господари. Без полицаи не става, категорично, защото винаги престъпниците са с една крачка пред полицията. Значи има „къртици” в полицията, които издават намеренията на тези, които искат да направят нещо.