Четирима депутати напуснаха ПГ на ОДС
Четирима депутати напуснаха ПГ на ОДС / снимка: DarikNews /
Четирима депутати напуснаха ПГ на ОДС
18599
Четирима депутати напуснаха ПГ на ОДС
  • Четирима депутати напуснаха ПГ на ОДС

Четирима сини депутати напуснаха ПГ на ОДС заради несъгласие с коалицията на сините с ДСБ за изборите. Това са Иван Колчаков, Димитър Йорданов, Димитър Димитров и Марио Тагарински. Така синята група остава с минимума от 10 избраници, за да съществува, съгласно правилника за работа на Народното събрание. Колчаков очаква до края на седмицата да се формира нова ПГ около лидера на РЗС Яне Янев. По думите му сините преговаряли с бивши атакисти, за да си запазят групата. Председателят на СДС Мартин Димитров отрече да се водят такива разговори и увери, че групата ще се запази цяла.

 

 

Иван Колчаков единствен от четиримата напуска и партията, защото за него СДС е в историята. Той прогнозира, че до края на седмицата ще има нова дясна парламентарна група.

 

Четиримата вече независими депутати обмислят подкрепа за консерваторския реформистки проект на лидера на „Ред, законност и справедливост” Яне Янев.

„Хората, които напуснаха ОДС, бяха в основата на изгонването на Янев от групата”, каза председателят на синята партия Мартин Димитров.

 

Лидерът на ДСБ Иван Костов обяви, че РЗС все още е на масата на преговорите, с които може да стане част от сформираната вече дясна коалиция. Той не възприемал проекта на Янев като конкурентен и не се притеснявал от вдигането на изборния праг за коалиции, каквото предлага лидерът на РЗС. Според Костов, ако Янев тръгне сам на избори, поема огромен риск.

 

Дясната коалиция на СДС и ДСБ ще внесе в парламента проект за решение за налагане на мораториум върху всички действия на кабинета, които ще задължат финансово следващото управление на страната, обявиха лидерите на двете партии Мартин Димитров и Иван Костов. Поводът са договорките на правителството в Москва за кредит за строежа на АЕЦ Белене и за ново споразумение с Газпром. Според тях с тези договори България ще бъде натоварена с тежки финансови ангажименти за десетилетия напред. Те настояват президентът да свика КСНС, който да анализира рисковете за енергийната сигурност на страната.