Да запазим паметта жива
Да запазим паметта жива / netinfo
Да запазим паметта жива
18202
Да запазим паметта жива
Да запазим паметта жива
  • Да запазим паметта жива
  • Да запазим паметта жива

Константин Голев е 24-годишен студент по история в СУ ”Св. Климент Охридски”. В края на миналата седмица той беше за втори път в Плевен. Мисията – да запише разказите на ветерани от Втората световна война. Целта – да се запази жива за поколенията паметта за събитията, които с всеки изминал ден се отдалечават все повече от настоящето.

Заедно с още няколко свои колеги, от година Константин обикаля цялата страна, на доброволни начала, с идеята, че всеки миг е ценен, защото най-“младите” ветерани са по на 84-85 години. В Плевен младият ентусиаст пристига с подкрепата на сдружение “Артилерия”, които го насочват и свързват с интересни събеседници. Около 20 000 са ветераните у нас, част от тях живеят в Плевен, за това и се наложи второ идване, казва константин. След около месец студентите ще започнат да публикуват събраните до момента материали на специален сайт, до който достъп ще имат всички.

До къде са стигнали с инициативата, защо са се заели с нея, кое разделя и кое сплотява обществото ни чуйте в интервюто с Константин Голев в звуковия файл.