Златен печат получи Черни Вит
Златен печат получи Черни Вит / netinfo

“Златен печат” за уникално европейско селище за историческо и културно наследство и уникални природни дадености получи тетевенското село Черни Вит. Печатът беше връчен на кмета Цветан Димитров на официална церемония в София от проф. Мария Златанова и скулптора Ставри Калинов.

Черни Вит има древна история, за която свидетелстват находки в Байовската пещера. Селището пази и днес доказателства за делата на родолюбивите  балканджии. Гордост за местните хора е пещерата, в която се е укривал Георги Бенковски. Запазени са фолклорните традиции, намерили израз в съборите и надпяванията, традиционната кухня с прочутото зелено сирене, “бял мъж” и коледни наденички по чернивитски. Уникална е и природата на този край - вековните букови гори са на над 150 до 220 години.

Със златния печат могат да се подпечатват всички представителни документи на кметство Черни Вит в кореспонденцията му с европейските страни и институциите в България. “Все още не зная кога за първи път ще го използваме, но със сигурност ще подпечатаме грамотите на участниците в 28-то издание на традиционния общински събор в края на август”, каза кметът Цветан Димитров.

В община Тетевен Черни Вит е второто селище след Тетевен, което е носител на отличието “Златен печат”, присъждано от неправителствените организации “Официално представителство на уникалните селища в Европа” и “Европейски форум на експертите”.