Откраднаха творба на казанлъшки автор
Откраднаха творба на казанлъшки автор / Д.Бобева

 Пластика на казанлъшкия скулптор Димитър Койчев е открадната  от галерия в немския град Вупертал. Пластиката изчезнала на 17-ти март от експозиционната зала.

Предполага се, че е задигната от  млад мъж, който малко преди изчезването  й е бил в галерията.  Откраднатата пластика е от бронз и сребро и тежи 4 килограма. Преди да бъде експонирана в Германия, пластиката е показана на световно изложение в Хонолулу.  По случая с кражбата работи немската полиция.

 Това е втората кражба на пластика на Димитър Койчев. Преди 31 години от галерията на улица „Шипка”-6 в столицата, по време на изложба на малка пластика,  току-що дипломираният възпитаник на Художествената  академия се разделя с  творбата си  „Бухал”.

 Димитър Койчев е скулптор със свой почерк. Негови творби са притежание на частни колекционери от цял свят.  Той е единственият българин, член на световната културна  организация, със  седалище в Токио „Глобал култур център” и вторият европеец, имал честта да участва в 10-тата юбилейна изложба на световната организация  миналото лято в "Сити  хол" -Хаваите.

Неговата пластика, показана на изложението на Центъра в Хонолулу – „Слънце” вече е собственост  на токийския централен офис на световната културна организация.

57 годишният творец живее и работи в Казанлък.

Димитър Койчев е правнук на известния в Казанлък майстор Уста Димитър, построил богаташките къщи на най- известните фамилии розотърговци в града  в началото на 20-ти век.

Завършил е керамика и декоративно-монументална скулптура в Художествената академия.

Въпреки художественото си образование  прекарва целия си професионален живот в служба “Протокол на Министерството на вътрешните работи”,. 8 години е  ръ ководител на службата.

Сменя 13 министри на вътрешните работи.