Художничка от Колорит взе златен приз в Токио
Художничка от Колорит взе златен приз в Токио / netinfo

Най-голямата награда – Златен приз, на 16-тия Световен конкурс за детска рисунка - Токио 2009-Япония, спечели 7-годишната Мария Младенова от арт школа “Колорит”- Плевен.

Престижното оличие е присъдено на малката художничка за рисунката “През пролетта”. Тя е нарисувана с маслени пастели. Мария е нарисувала картина, в която представя нежната любов между майка и дете. Всъщност тя е представила себе си как поднася пролетни цветя на своята майка, заобиколени от птици, цветя, пеперуди и усмихнатото слънце. Световния детски форум се организира от асоциацията ЙЕ-НО-ХИКАРИ. В писмо до Майя Ананиева- ръководителка на школата “Колорит, президента на Асоциацията -Масаши Ехара, изразява своята голяма благодарност за поредното успешно представяне на плевенските талантливи деца, получавайки най-високата оценка на авторитетното жури, което е било под председателството на генералния директор на Националния музей за модерно изкуство в Токио.

В 16-тото издание на конкурса са взели участие 51 918 творби на деца от 68 страни от цял свят. Рисунката на Мария Младенова е на челно място в луксозния арт каталог на конкурса. По традиция в международната изложба, организаторите представят картините на златните призьори, придружени от снимка на автора и коментар на творбата, направен от арт-педагога на детето, а също така и снимки по време на творческия процес в ателието на школата, в която се обучава. Така децата от различните континенти представят по един искрен и оригинален начин живота в своята страна, събран в багрите и емоцията  на една картина.