Окриват 16-тите Чудомирови празници
Окриват 16-тите Чудомирови празници / Д.Бобева

С премиери на  два сборника  с Чудомирови  творби, на гръцки и турски език  се откриват тази вечер в Казанлък 16-ти празници на Чудомир. “Не съм от тях и”Американска леща”, са заглавията на сборниците, които ще носят славата на „Нашенци”-те и Чудомировите пътеписи в двете балкански страни.

Спазвайки добрата традиция, още в първия ден от проявите се открива и 15-та поред изложба от Чудомирови творби, наречена "Мехлем вместо скалпел".

 Официалното откриване на празниците е  тази вечер от 18,30 часа в ДК "Арсенал" с връчване на литератураната награда "Чудомир". Наградата е съвместна с вестник "Стършел", фондация "Чудомир" и фондация "Сатирик". Неин 42-ри носител е психологът от София Любомир Николов. 

6 отлични студента от Казанлък, обучаващи се в хуманитарни ВУЗ-ове ще получат и своите стипендии, като поощрение и сътрудничество с фондация "Чудомир".

Тазгодишното 16-то издание на празниците на Чудомир включва утвърдени вече традиционни прояви и фестивали:

8-мото изадние на “Комедиен хит на сезона”, с гастроли на Театъра на българската армия, театър “София”, Народният театър “Иван Вазов и Смолянския театър: петото издание на фестивала за градска песен- “Днешните бардове” , деветият конкурс  за любовна лирика “Магията любов”.

В рамките на празниците казанлъчани и гостите на града ги очаква и  задочна среща с покойната актриса Невена Коканова- в документалния филм на Георги Тошев, “Коя съм аз” .

За малките любители на Чудомировото творчество са детските състезания “Чудомириада” и “Малките нашенци”.

За първи път в празниците е отделено място и за орфизма като мироглед и култура. Проявата е съвместна с новия Информационен център  в кКзанлък „Общество и ценности”.
За ценителите на красивото специален дар на организаторите е пролетния концерт на дует “Ритон”- “Елате ни на гости” .

Празниците  на Чудомир по традиция започват на Благовец, рожденият ден на писателя и художника, и продължават до Деня на шегата- 1-ви април.