Севлиевски цървули обикалят света
Севлиевски цървули обикалят света / netinfo

      Уникални български цървули, изработени в Севлиево, обикалят света като част от детската изложба „История на обувките“. Тя е организирана от немската неправителствената организация „Литъл арт“. Традиционните за българите от миналото обувки са превърнати в лъчезарно момиче и в усмихнато слънце от децата от арт-център „Видима“. Двете творби са част от експонатите в изложбите в Олимпийския център в Пекин и в представителството на Adidas на „Шанз Елизе“ в Париж. Заедно с тях бяха показани и огромните хартиени животни, обути в спортни обувки с марката Adidas.

     

     Цървулите бяха представени и на откритата миналата седмица изложба в Мюнхен, където бяха ръководителката на галерия „Видима“ Ирина Колбасова и на школата – Снежана Велчева. „Нашите цървули много впечатлиха организаторите на изложбата и посетителите. Щастливи сме, че забравените от години обувки, станаха лице на България по съвсем различен начин“, разказа след завръщането си Велчева.

  

    По време на престоя си в Мюнхен двете севлиевки се срещнали със собственичката на галерия „Литъл арт“ Елена Янкер, която изявила желание за бъдеща работа с школата на Снежана Велчева. Според Янкер характерните аспекти на детските творби създават положителен имидж на България в чужбина. Тя обещала и пълно съдействие за местната школа, тъй като според нея именно тя е лицето на България.