Гасим осветлението за час в подкрепа на международна кампания
Гасим осветлението за час в подкрепа на международна кампания / netinfo

 

 

Община Велико Търново, подкрепена от местни организации, институции и компании, се присъединява към Международната кампания “Часът на Земята 2009”. Тя се провежда у нас от  представителството на Световен фонд за дивата природа – Дунавско – Карпатска програма.

Целта на кампанията в световен мащаб е в нея да се включат 1 милиард души, които да загасят за час осветлението си.  Проектът трябва да накара хората да се почувстват съпричастни към опазването на околната среда и към ограничаване на факторите, които предизвикват замърсяване и промени в климата.

Към световната инициатива във Велико Търново до момента са се присъединили Великотърновската Митрополия, Великотърновският университет “Св. Св. Кирил и Методий”, Националният военен университет “Васил Левски”, Регионален исторически музей, Регионална библиотека “Петко Рачев Славейков”.

Във Велико Търново събитието ще бъде отбелязано с изгасяне на фасадното и художествено осветление на знакови не само за града, но и за България сгради  на 28 март 2009 г. в 20,30 ч.

Без осветление за час ще останат крепостта Царевец, църквата “Свети Димитър”, църквата “Св.40 мъченици”, църквата “Свети Никола”, катедрален храм “Рождество на Пресвета Богородица”, храм “Св. Св. Кирил и Методий”, сградата на Музей “Възраждане и Учредително събрание”, сградата на Археологически музей, сградата на Регионална библиотека “Петко Рачев Славейков, сградата на Община Велико Търново, сградата на ректората на Великотърновски университет “Св. Св. Кирил и Методий”, сградата на Щаба и командването на национален военен университет “Васил Левски” и Central mall.

Регионалният представител на Toyota “Венци” ще се включи в  кампанията със свои събития и инициативи.

Очаква се в рамките на провеждащата се кампания да бъде спестена над 60 Kwh електроенергия, както горива и вредни емисии, които биха се отделили в атмосферата в процеса на нейното производство.

 

Международната кампания “Часът на Земята” започва като призив към жителите на Сидни /Австралия/ да угасят за един час лампите си през 2007 г. Тогава над 2 млн. домакинства и фирми се включват в инициативата. Тази година в “Часът на Земята” участието си са потвърдили над 1500 града от 80 държави. Сред градовете, потвърдили участието си са Лондон, Париж, Брюксел, Рим, Москва, Лос Анжелис, Лас Вегас, Рио де Жанейро, Хонконг, Дубай, Сингапур, Буенос Айрес, Торонто, Сидни, Атина, Истанбул, Копенхаген, Хелзинки.

По време на кампанията ще угасне осветлението за един час на някой от най-познатите сгради и места по света - Айфеловата кула в Париж, Статуята на Христос Спасител в Рио де Жанейро, небостъргача Си Ен Тауър в Торонто и най-високата сграда в Света – Тайпей.