Стартира проект за ремонт на  три читалища в Ловешко
Стартира проект за ремонт на три читалища в Ловешко / netinfo

Стартира проект "Реконструкция, обновяване и оборудване на читалища в Община Ловеч" по оперативна програма "Регионално развитие", съобщи кметът Минчо Казанджиев. 1 468 112 лв. ще бъдат инвестирани в ремонтирането и оборудването по европейски стандарти на читалищата в Баховица, Лисец и в ловешкия квартал "Продимчец".

85 на сто от средствата са от Европейските фондове, а 15% от републиканския бюджет. Продължителността на проекта е 12 месеца и той трябва да приключи до 3 февруари 2010 г., обясни ръководителят на проекта инж. Николай Стоянов.

Предвидените строително-ремонтни дейности за основно обновяване на сградите на трите читалища са: обособяване на санитарни възли; рампа за инвалиди; 90% нови подови настилки; стенна облицовка; PVC-дограма; 5-сантиметрова изолация на фасадата; обновяване на ОВ и ВиК мрежите; локално парно отопление с котел на твърдо гориво, обясни подробно ръководителят на проекта. В читалището в Продимчец ще се монтира платформа за достъп на инвалиди до втория етаж, където е библиотеката.

Предвидено е и в трите читалища библиотеките да бъдат преустроени и да се обособят читални и хранилища, ще се предоставят и по 4 компютъра.Общата цел на проекта е да се осигури подходяща културна инфраструктура, допринасяща за устойчивото развитие на населените места в общината, оптимизация и модернизация на културните обекти, която ще доведе до повишаване качеството на живот и осмисляне на свободното време на младите хора.

Влагали сме и досега, макар и минимални средства за ремонти на читалищата, но сега Оперативна програма „Регионално развитие” ни дава възможност за цялостни ремонти и така читалищата да отговарят на европейските изисквания, каза кметът Минчо Казанджиев.