Голямо дарение за кампанията На ползу роду
Голямо дарение за кампанията На ползу роду / netinfo

Най- крупното досега дарение, предоставено за кампанията на Националния музей на образованието, е от инж. Васил Константинов от Габрово. Кампанията е посветена на 220 годишнината от рождението на Васил Априлов и е под мотото “На ползу роду”. Инж. Константинов дарява на музея над 500 семейни вещи, специализирани книги и учебници на немски език от следването на баща си в Аахен- Германия. Сред тези книги има и такива, които са с антикварна и научна стойност.

 

Освен това са предоставени семейни реликви, снимки, свидетелства за образование, както и автобоография на дядо му- Васил Константинов, който е бил депутат във Великото Народно събрание. От дарените материали заслужават внимание албумите за Илия Бежков и Илия Петров- художници и състуденти на неговата майка- Анастасия Константинова.

 

“Смятам, че Музеят на образованието е мястото, където тези ценни вещи ще бъдат най- добре съхранени и използвани”, каза инж. Константинов.

 

“Най- интересно от всички дарения, постъпили досега в кампанията, е един крепостен акт за придобит недвижим имот чрез попупко- продажба, в който фигурира името на Априловия род. Този акт е от 1906 година и е дарен на музея от габровски ученик”, каза Дора Савчева от Националния музей на образованието.

 

С всички дарени вещи, в края на месец май, ще бъде организирана изложба. Кампанията ще продължи до края на годината.