Наградиха лауреатите в ІX фолклорен конкурс “Орфеево изворче”
Наградиха лауреатите в ІX фолклорен конкурс “Орфеево изворче” / Дарик - Стара Загора

Връчиха наградите на лауреатите от ІX Фолклорен детски конкурс "Орфеево изворче” в Стара Загора.

 

Голямата награда на кмета проф. Светлин Танчев взе СОУ “Любен Каравелов” в Пловдив. За високи художествени постижения училището получи от градоначалника синтезатор.

Председателят на журито проф. д-р Пламен Арабов връчи парична награда от 200 лева на Националното музикално училище “Любомир Пипков” в София. Наградата се дава от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

За пръв път тази година се дава и награда за народна музика, направена с компютърна програма. Призът за най-добра мелодия взе Кольо Стайнов от Казанлъшкото училище “Екзарх Антим І”.

Ежегодната награда на Тракийското дружество “Одринска епопея” получи СОУ “Св. Св. Кирил и Методий” в Пловдив. Статуетка на богинята Тракия и 200 лева връчи на учениците председателят на дружеството Петра Мечева.

Министерството на образонието и науката  отпуска 18 стипендии за Общинските училища във фолклорния конкурс. Министертвото на културата награждава също с 18 стипендии Националните музикални училища, участвали в конкурса. За покриване на разходите по "Орфеево изворче" Министерството на труда и социалната политика дава 2000 лева.

 

Раздадени бяха и индивидуални парични награди от членовете на журито, както и златни, сребърни и бронзови Орфееви лири, дипломи за участие и грамоти.

 

В конкурса се представиха над 2000 участника от цялата страна. Тази година в програмата имаше и гости от Одеса, Украйна. На сцената на Драматичен театър "Гео Милев" галаконцерт изнесоха изпълнителите, разделени в шест възрастови групи.

 

Организатори на Деветия фолклорен конкурс са Фондация „Орфеево изворче “ и Община Стара Загора.