Български фолклор и традиции представиха в Швейцария ученици от Търговище
Български фолклор и традиции представиха в Швейцария ученици от Търговище / netinfo

Трима ученици от класа по народно пеене във ІІ СОУ “Никола Маринов” – Търговище и двама от Котелското музикално училище се завърнаха от Швейцария, където изнесоха 6 концерта. Техен ръководител бе Елена Василева от Търговище.

 

Гостуването им бе по покана на Марк Летау - председателят на неправителствната организация “Вариянт 5”-Швейцария, която има реализирани редица социални проекти в Търговище, традиции в спортното ориентиране в града и дългогодишни контакти на фолклорна основа.

 

Българските младежи представиха родния фолклор в Берн, Ендинген, Бургдорф и др. Три от концертите бяха съвместни с два швейцарски състава – “Гли Учели”, с ръководител Пюс Бессире /познати в Търговище от съвместни изяви с възпитаниците на Елена Василева/ и “Авенти” от музикалното училище в Солотурн. “Всеки от тези концерти завършваше с “Хубава си моя горо” и българско право хоро в изпълнение на трите състава” – разказа ръководителят на групата.

 

Едината от самостоятелните изяви на българските момичета и момчета бе в посолството в Берн пред дипломати и гости.

 

Търговищката група занесе и подари на своите домакини в Швейцария мартеници, изработени от жените в пенсионерски клуб “Капитан Петко Войвода” в Търговище, с което българските ритуали и традиции срещнаха нови приятели.