Мартин Димитров: Борисов няма да управлява сам
Мартин Димитров: Борисов няма да управлява сам / Sofia Photo Agency

ГЕРБ няма да получи достатъчно гласове, за да управлява самостоятелно след изборите, каквато заявка направи в интервю за Ройтерс лидерът Бойко Борисов, категоричен беше в „Денят” на Дарик председателят на СДС Мартин Димитров. Той участва в срещата на десните лидери в Каденабия във формат ЕНП +, на която се обсъжда бъдещето на страната ни като член на ЕС:

 

След продължаващата втори ден среща на десните в Каденабия идват ли „Красиви времена” за десницата в България, както се превежда градчето, името на градчето Беладжио, докъдето сте ходили заедно по езерото Комо с корабче.

 

Нещата са толкова зле в България, че не ми се иска дори да мисля, че има и най-малкия шанс следващото правителство да не бъде дясноцентристко. Чух чак от Каденабия изявление на Бойко Борисов, че те едва ли не сами ще управляват. Не могат да им стигнат гласовете, но добрата новина е, че обединението, което прави СДС, ще свърши работа и ще помогне да се формира едно демократично правителство, а иначе самата среща аз... се разбрахме и с колегите да не бъде медийно коментира, тъй като ще има специални изявления на организаторите от фондация "Конрад Аденауер", но само ще си позволя да кажа няколко уточнения, които да... все пак да помогнат на хората да се ориентират. Тук не става въпрос за коалиционни дебати. Няма такова нещо. Идеята тук е, че се обсъждат политики на бъдещо управление на България, антикорупционни мерки, връщане на европейски фондове. Това е идеята. Да ви насоча просто, за да не се спекулира в България.

 

Защото част от коментарите в София са свързани с, недоволство да го наречем, на по-малките десни, които участват на вашата среща и които са опитвали да поставят темата за коалицията, но без успех.

 

Не, такава тема въобще не е обсъждана и аз затова ви обясних другите въпроси, които са разглеждани, за да няма спекулации. Чух, че има спекулации. Просто такива теми не са обсъждани. Идеята на самата среща тук е да се подготви общото дясно управление и то да бъде успешно. Наясно сме, че в разгара на кризата създаването на правителство ще бъде много трудно, но тази отговорност трябва да бъде поета и ние ще трябва да я поемем и ще направим много силен кабинет. Аз съм убеден в това.

 

Има ли партия тогава от тези, които участват на срещата в Каденабия, която се отличава по тези принципни въпроси от СДС и от ДСБ, които са сърцето на евентуалната бъдеща по-широка коалиция? Стана ли ясно от общите неща, които си говорите, че някой не става за вашата коалиция?

 

Значи, вижте, важното е... Тук нашата идея не е да изпитаме другите партии, да им поставяме задачи и после да им кажем я да ви видим какво сте направили. Идеята е в рамките на дясното пространство да се поеме определена посока. Това не означава задължително едновременно или заедно явяване на изборите, но това означава посока за България, така че наистина коалиционният въпрос в момента е второстепенен. Начинът на явяване на изборите не е най-важното в момента. Досега това е ясно за СДС и за ДСБ, че отиваме заедно, но по-важният въпрос беше, тук е и ГЕРБ на този семинар, да дадем ясна посока на България оттук нататък, тъй като, вижте, трябва да си върнем държавата, трябва да спасим държавата от нейното разграбване в момента, което се случва, и има една наистина спешна необходимост от промяна в управлението, която ако не дойде бързо, ако не се случи, аз съм много обезпокоен и това беше казано от редица колеги тук на срещата в Италия. Просто нов мандат, както си правят устата, на БСП и ДПС, този път с движение "Напред", както чувам аз, това би било истинска катастрофа, от което няма… след това излизането не го виждам. Аз не мога да си го представя.

 

Понеже казахте за "Напред", в България от "Напред" казват, че ви канят всички десни на среща те, на която да се разберете как ще управлявате заедно след изборите?

 

Чух го и това също. Но разберете, че аз имам моите много сериозни съмнения за ориентацията на движение "Напред" към БСП и ДПС, много сериозни съмнения, които те по никакъв начин до момента не са разсеяли. И смятам, че, ако им стигат гласовете, трите партии ще направят новата тройна коалиция, която ще бъде може би, бих се ангажирал и с това твърдение, още по-голям провал от сегашната. Затова ние, от СДС и въобще от десницата, трябва да направим всичко възможно, всички разумни действия за едно демократично правителство. Хората ни гледат право в очите и го очакват от нас. Затова правим и всички тези компромиси, всички тези трудни решения, само и само да дадем на хората в България нещо добро.

 

Да, но сам цитирате лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който заявява в интервю пред Ройтерс, че ще има достатъчно гласове, за да състави самостоятелно правителство и отхвърля възможността за сформиране на коалиция. Това може да се преведе и така, за разлика например от НДСВ, които имаха достатъчно гласове през 2001 г., за да съставят правителство, но поканиха и ДПС в коалиция за управлението, явно ГЕРБ има и такова настроение, че, ако си съберат гласове, няма да ви канят, даже и вие да сте в парламента?

 

Веднага ще внеса яснота в тази картина. Това е политически ход, който е подсказан от PR-агенция, която работи явно за ГЕРБ. Целта на тези изказвания е втвърдяване на електората на тази партия. Но вижте, здравият разум трябва да ни говори и трябва да го слушаме. Здравият разум казва нещо категорично - ГЕРБ по никакъв начин не може да има самостоятелно мнозинство в следващия парламент, това е ясно, която социология, както и да я гледаме, както и да я разчитаме. Тоест, от тук нататък, за да се формира дясно управление, трябва втори силен център. Ние го направихме. СДС с много усилия, с компромиси, това го знаете и вие видяхте, участвахте цялото общество в този процес, направихме втори много силен център, който ще изкара необходимите гласове и, дай боже, аз съм оптимист, ще направим демократично управление. Но който смята, че ГЕРБ сами могат да имат мнозинство в следващия парламент, той не познава по никакъв начин нагласите в България и не познава и политическата система.

 

Пред Ройтерс Борисов коментира и въпроса за министър-председателя. Този, втори център, както го определихте вие, в бъдещото управление, приели ли сте Бойко Борисов за министър-председател?

 

Вижте, този въпрос не е, не е разглеждан. Аз не смятам, че той е най-важният. И даже понятието втори център, слушайки го и от вашата уста, не ми допадна толкова, макар че и аз го употребих.

 

Той тръгна от вашата уста.

 

По-скоро бих казал десен център, тъй като ГЕРБ е по-скоро центристка партия, а и те си го знаят и не се обиждат като се каже това нещо. Така че това е десният център, от друга страна, който трябва да партнира с центристката партия ГЕРБ.

  

Но за министър-председател няма да кажете сега.

   

Вижте, ако искате да ги почна да ги обсъждаме поименно всички министри, сериозно ще ме затрудните, пак казвам, това не е най-важният въпрос.

 

Не, ама знаете ли, точно…

 

Вижте, за мен е важно да дадем посока на България. Кои ще бъдат хората, е чак следващият въпрос. Те трябва да изпълнят тези решения, които взимаме, но в момента всякаква персонализация – лица, министри, хора, министър-председатели, този дебат да бъде воден, е изключително предварително и неподходящо да бъде правен сега.

 

Ама точно десницата в Европа е тази, която винаги е държала много на личността, и вашите партии и партньори в Европа винаги излизат с ясни силни лица и хората като гласуват, знаят кой ще ги води напред. Да изброяваме ли големите имена на десницата в Европа? Само в България ли няма да имаме това име.

 

Нека да ви го кажа по друг начин. Нека да видим резултата от изборите, тъй като моята прогноза е, че коалицията, която прави СДС с ДСБ, може да постигне изненадващо висок резултат. Нека да видим резултатите, а после ще говорим за политики и за хора, и за министър-председатели. В момента е много, много рано този въпрос да бъде повдиган.

 

Добре, значи казвате срещата в Каденабия не е среща за коалиция. Това е среща за проекта за управление на България.

 

Точно така – проект за управление и една по-дългосрочна визия. Имайте предвид, че обсъждаме управлението на България в следващите поне 10 години като основни приоритети и е важно да се мисли дългосрочно. Нещо, което аз не видях от сегашната тройна коалиция. Те не мислят дори един месец напред, пък камо ли по-дългосрочно. Идеята на това, което правим ние като демократични партии, е да поставим жалоните на едно по-дългосрочно управление в България.

 

Десет години са много време и заслужават и по-дълъг разговор, след като вие казвате, че знаете какво трябва да се направи с България. Тук ли сте в събота, за да дойдете в "Седмицата"?

 

Не ви чух, извинявайте. Бихте ли повторил? 

   

Тук ли сте в събота, да дойдете наживо в "Седмицата" и да поговорим по-дълго и не така по телефон за това какво наистина смята да прави десницата в България следващите 10 години?

 

За мен винаги е било удоволствие да приемам вашите покани. Този път няма да направя изключение.