Галин Синеокия поискал пари, за да смени показанията си срещу бандата на Данчо Пръча
Галин Синеокия поискал пари, за да смени показанията си срещу бандата на Данчо Пръча / снимкa: Дарик-Враца

Жените на станалите известни като Бандата на Пръча разказаха в предаването „Пропаганда” как Галин Митов, който е защитен свидетел по делото срещу Данчо Пръча, искал първоначално 10 000 лв., а по-късно 2000 лв., за да промени показанията си срещу задържаните по делото. „Галин Синеокия ни тормози, а ние не всичко можем да докажем, въпреки че има свидетели, но те се страхуват да говорят. Мездра е малък град и хората се страхуват от тях, нормално е”, това казаха нежните половинки на Йордан Тонов, известен като Данчо Пръча, Милен Цонков и Калин Петков.

 

Милена Цонкова, съпруга на Милен Цонков, Каролина Кьолер, майка на две от децата на Данчо Пръча, и Седефка Петкова, жена на Калин Петков, твърдят, че срещу тях и децата им има постоянни заплахи от страна на Галин Митов, познат в медиите като „Синеокия”, а в Мездра като „Гея”, и Венелин Кръстев, който според жените е съучастник на Синеокия.

 

Освен за срязаните гуми на автомобила на едната, изгорите на задържаните с Данчо Пръча твърдят, че защитеният свидетел ги заплашвал през трети лица с убийство и отвличане на децата им. Последният случай е от преди дни, когато Синеокия срещнал дъщерята на Каролина Кьолер и Данчо и, въпреки че има забрана да се доближава до тях, той се снимал с момичето, което не го познало и пратил много поздрави на баща й. Тогава, както и при всички предишни ситуации, са подадени жалби срещу Галин Митов в полицията в Мездра. Заедно с жените в студиото на Дарик беше и Йохан Цветков от Мездра, който потвърди думите на съпругите, като каза, че също е заплашван от Синеокия и Венелин и ще свидетелства срещу тях.

 

Жените твърдят, че полицията и прокуратурата действат целенасочено, за да се запазва информация, която по някакъв начин дискредитира Венелин Кръстев и Галин като свидетели. Те настояват, че прокурор Силвия Миленкова е основният виновник това да се случва. Трите разказаха и интересни подробности като например, че прокурорката е пуснала с „мярка подписка” Венелин Кръстев в момент, когато в Мездра е обрана голяма бензиностанция и същият, заедно с Галин Митов, не били открити четири дни. За двамата в града се знае още, че като тийнейджъри са били в трудово-възпитателно училище за убийство на възрастен мъж, имат по няколко присъди, тормозят и други хора в града.

 

Съпругите на задържаните казаха, че двама от свидетелите по делото на Цветомир Атанасов и Георги Александров, известни като Аклуата и Гълабака, са готвили покушение срещу Данчо-Пръча, а роднина на Гълабака е полицай на ръководен пост от Враца, известен като Вуйчо Ванче и също манипулира случващото се.

„Няма връзка между Данчо и Галин, аз не знам да има каквато и да е връзка между тях. Никога Галин не е работил за Данчо, сигурна съм”, каза Каролина и разказа как при обиска на домовете им след задържането на Йордан Тонов-Пръча, Милен Цонков и Калин Петков полицаите иззели снимки, на които са тримата и семействата им заедно, както и компютри, и телефони. На финал жените подканиха всички, които са тормозени от Синеокия да излязат наяве.

 

Целият разказ можете да чуете в прикачения звуков файл.