Започва фестивалът Мартенски музикални дни
Започва фестивалът Мартенски музикални дни / netinfo

49-тото издание на фестивала Мартенски музикални дни се открива днес. Тази година се навършват няколко музикални годишнини, които ще бъдат отбелязани подобаващо по време на концертите. По време на откриването ще бъде отделено специалното място на композитора Панчо Владигеров, тъй като се навършват 110 г. от рождението му. Публиката ще чуе „Рапсодия Вардар”, както и Концерт за цигулка №1.

В програмата са включени още произведения на Щраус и Бетовен. Немаловажна е и 60-годишнината на ОФД. На сцената ще бъдат русенска филхармония и хор „Дунавски звуци” под диригентството на Найден Тодоров. Солисти ще бъдат двама млади, но утвърдили се вече музиканти – световноизвестният русенец Светлин Русев и пианистът Георги Черкин.

На откриването ще присъстват зам.министърът на културата Иван Токаджиев, депутатът в Европейския парламент Николай Младенов, народните представители Силвия Алексиева, Руденко Йорданов и Рейхан Аблеким, вицепремиерът и министър на извънредните ситуации Емел Етем, заместник-министърът на културата Иван Токаджиев, началникът на кабинета на министъра на културата Невяна Малчева и Антонина Бонева – директор на дирекция “Музика и танц” в Министерство на културата; посланикът на България в Република Румъния Валентин Радомирски, генералният консул на Руската федерация в Русе Михаил Торшин.

26 концерта са включени в програмата на „Мартенски музикални дни”, ще участват изпълнители и състави от 14 страни, съобщи директорът на фестивала Ива Чавдарова.