Оперативен щаб решава проблема с боклука в София
Оперативен щаб решава проблема с боклука в София / cнимкa: DarikNews, Надя Коцева, Юлиана Николова

Столичната община сформира оперативен щаб за решаване на проблема с боклука, съобщиха общински съветници от политическата група на ГЕРБ. Щабът ще контролира ежедневните действия по почистването на 19-те района в София, които се обслужват от концесионера „Новера”, но вече трети ден работниците на фирмата отказват да вдигат кофите. До прекратяването на договора с „Новера” софийските райони ще бъдат почиствани от осем фирми, с които няма да се сключват договори, обявиха от ГЕРБ.

По-рано днес кметът Бойко Борисов се извини на софиянци за препълнените кофи и изрази надежда, че довечера ще започне тяхното вдигане. „Колкото и да звучи цинично, в момента неявяването на работа на концесионера и създаването на тази ситуация в София ни помага за взимането на това решение. Аз разбирам да не сме им платили и те да не са излезли на работа. Но ние сме им платили всичко – те не излизат да работят, за да искат да стачкуват”, каза Борисов.

„Общинската администрация работи по юридическия анализ на концесионния договор за чистотата, за да се стигне до неговото прекратяване без това да навреди на общината, обясни още кметът.

Съветниците от ГЕРБ обясниха ситуацията със спряното почистване като предварително подреден сценарий в замяна на който концесионерът е получил много високо заплащане. Изгода от кризата с боклука има и за БСП, твърди съветникът Робърт Янакиев. „Опитът да се създаде усещането за криза е за да бъде официално обявена и тогава техните министерства да взимат отношение, например кой ще чисти боклука. Ние сме премислили всички, и най-тежките варианти, ако искат да си вдигнат кофите, да ги запалят и да донесат боклук от провинцията – няма никакъв шанс един боклук да ни се изпречи на пътя”, обясни той.

Оперативен щаб решава проблема с боклука в София
netinfo

Междувременно днес наши фотографи видяха, че кофите около президентство вече са изпразнени. След като вчера ДарикНюз показа преливащите контейнери в района на Президентството, тази нощ боклуците са извозени.