Двама общинари от Пловдив и шеф в екозавода в ареста за измама и изнудване
Двама общинари от Пловдив и шеф в екозавода в ареста за измама и изнудване / DarikNews

Двама служители на Община Пловдив и техен съучастник са задържани при акция на полицаи от сектор „Борба с организираната престъпност” и под ръководството на районна прокуратура. Арестът е извършен в сградата на централната администрация на площад „Стефан Стамболов 1”.

 

По неофициална информация на Дарик двамата задържани са шофьорът на кмета Славчо Атанасов – Саркис  Московян и шефката на ГРАО Василка Костова.

 

Срещу тях се очаква да бъде повдигнато обвинение за измама, а срещу съучастника им – Трифон Мишовски, шофьор на бизнесмена Атанас Търев и формален представител на Консорциум "Екологичен завод", и за изнудване.

Тримата са поддържали заблуда у 50-годишен жител на квартал „Коматево”, че без тяхно съдействие няма да бъде задействана процедура по прекратяване на съсобственост върху терен между него и общината.

 

За „услугата” човекът е трябвало да плати 5 хил.лева на Мишовски, който твърдял, че е дал сумата за придвижване на документите и внасянето на преписката в Общинския съвет.

 

Каквото и да е лобиране за решаване на имотния въпрос е било излишно, тъй като Общинският съвет е гласувал отдавна решение за прекратяване на съсобствеността и документацията се е движила с нормални темпове, без забавяне, коментира пред Дарик председателят на Общинският съвет Илко Илиев.

 

Полицията е действала по сигнал на изнудвания жител от Коматево. След като той е подал сигнала са били използвани и СРС-та, научи Дарик. Събрани са данни за SMS- и, с които жертвата е била подканяна за "изчистване на сметките",  без да е искана директно спряганата  преди това сума.

 

От районна прокуратура заявиха, че ще преценяват дали да искат постоянен арест за двамата общинари и техният съучастник, след като съставът на извършените от тях престъпления бъде прецизиран.

 

Кметът на Пловдив Славчо Атанасов коментира, че двамата служители са временно отстранени от работа.

 

 

Повече чуйте в звуковия файл