Ако няма инвеститор в „Кремиковци” до края на март, спират някои заводи
Ако няма инвеститор в „Кремиковци” до края на март, спират някои заводи / снимка: Sofia Photo Agency

Ако до края на март не влезе оператор в „Кремиковци”, може да започне поетапно спиране на добивната дейност и определени заводи. Това съобщи за Дарик Людмил Павлов от КТ „Подкрепа”. Вчера ръководството на „Кремиковци” е представило отчета за дейността и разходите на комбината пред синдикатите. След срещата металурзите запазват намерението си да протестират на 9 март. Ето какво каза Павлов:

Ако не влезе оператор, се пристъпва вече към поетапно спиране на добивната част. Ние затова правим протеста, за да не се случи, а държавата да излезе с ясна позиция какво се случва в „Кремиковци” с преговорите.

Колко пари са отишли за заплати от ноември досега?

Справката я нямам в мен, четоха ги, но определено знаете, че имаше доста забавяне на заплатите: двете заплати, които бяха платени, след това още едната заплата, сега ноемврийската, която се плаща. Но по разчета, който бяха направили, излиза, че това, което „Кремиковци” във този си вариант произвежда, е много по-малко от разходите, които прави. Единствено са купувани материали, електроди, всичко това, което е необходимо, за да се поддържа заводът в това състояние. Но сумата не е голяма – говорим за 2 млн. лв., 1 млн. лв., 800 хил. лв. – различно в месеците, различно в поддръжката на съоръженията.

Поставен ли е срок, в който може да се премине към поетапно спиране, ако не влезе инвеститор?

Края на март е фаталната дата, когато ако няма оператор, „Кремиковци” няма друг избор, освен да тръгне да спира добивните части и определени заводи.

Не е препоръка за инвестиционно решение!