Борисов не изключва вариант за ром министър в новото правителство
Борисов не изключва вариант за ром министър в новото правителство / DarikNews, Юлиана Николова

Не е изключено в правителството след изборите на висша длъжност да има представител на ромската общност, каза в София лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Неговата партия и коалиция от общественици и неправителствени организации подписаха меморандум за разбирателство и общи намерения.

 

Според представителите на организациите те не са обидени от скорошно изказване на Борисов в Чикаго, в което той говори за цигани. В меморандума, наред с останалите цели, е отбелязано, че ГЕРБ и организациите ще работят за "включване на роми с необходимо за съответната длъжност образование и квалификация във всички нива на управление на страната".

 

„Нима не е по-тежка обидата, която БСП и ДПС, разбира се с техните завоалирани думи, нанесоха върху хората, които гласуват за тях, правейки изборите за евродепутати и за български дати, казвайки, че техният електорат ще се обърка. Това не е ли пряко признание, че те споделят, че хората, които гласуват за БСП и ДПС не могат дори да разчетат бюлетините”, коментира Борисов.

 

По думите на лидера на ГЕРБ, в ромските организации се оказва, че има, макар и малък процент, хора с две или три висши образования. „Ние ще помислим, ако имаме и самостоятелно правителство, дали не може да сложим ром министър, зам.-министри, да ги вкараме директно в управлението, за да отговарят за големи социални групи”, обеща Бойко Борисов.