С оръдейни салюти отбелязваме празника на България
С оръдейни салюти отбелязваме празника на България / cнимкa: DarikNews, Надя Коцева

С тържествено издигане на националния флаг пред Паметника на Незнайния воин и оръдейни салюти започна отбелязването на Националния празник – 3 март в столицата. В церемонията участваха президентът Георги Първанов, председателят на Народното събрание Георги Пирински и премиерът Сергей Станишев.

 

Държавните управници участваха и в полагането на венци пред паметника в знак на почит пред загиналите за свободата на България. Стотици граждани също поднесоха цветя пред монумента.

 

Депутати, министри, дипломати и десетки граждани присъстваха на церемонията по издигането на националния трибагреник в чест на 131-та годишнина от Освобождението на България. Докато президентът Георги Първанов разговаряше с граждани, 10-годишната Констанца се провря между хората, за да каже на държавния глава: „Аз съм българче обичам, наш’те планини зелени, българин да се наричам – първа радост е за мене”.

 

В 18.30 часа на пл. „Народно събрание” държавният глава ще участва в тържествена заря по повод националния празник. Очаква се там президентът да произнесе традиционното си слово. По-късно в Националния исторически музей в резиденция „Бояна” държавният глава и съпругата му Зорка Първанова ще бъдат домакини на традиционния прием по повод Националния празник.