Юлияна Антонова – пример за българите в Япония
Юлияна Антонова – пример за българите в Япония / снимка: trekearth.com

Използвам случая да изразя не само моята благодарност на един родолюбив държавен служител, който би трябвало да е пример за всички българи на този ден. Става въпрос за консула на посолството ни в Япония г-жа Юлияна Антонова.

 

След около месец и половина ще се навърши една година откакто по нейна инициатива се създаде българско неделно училище "Родна стряха". На родителите и децата ни бе предоставена възможността да водим децата си в посолството, където в чудесната приемна зала Г-жа Антонова отделя от свободното си време в неделя за да учи децата ни на български език и култура.

 

Реших да направя достояние на всички за това дело, защото наистина са малко хората в днешно време, които освен личното си благо и служебни задължения отделят време и за обществото и то безрезервно.

 

Тъй като родителите ангажирани с тази дейност си имаме вече две групи, в които да си дискутираме, тук не е имало информация за това как върви училището.

Децата ни се учат да пишат ръкописно, да пеят песнички, говорят и общуват помежду си.

 

Ася направи реквизит и постави пиеси по приказките "Дядовата ръкавичка" и "Дядо вади ряпа". Моя милост учи децата на народни хорца и песнички. Всички родители участват активно в станалите вече традиция събирания на светли дати и празници.

 

Особено хубаво и емоционално премина Коледа с програма изнесена от децата, чудесна Коледна софра с български гозби и викторина с подаръци. Последният гвоздей дето се вика беше миналата събота, когато сами си правихме мартеници – нещо, което и децата в България може би не могат!

 

Не на последно място самите родители създадохме добри връзки и все повече заприличваме на общност пък макар и малка.