Фествал на маскарадните игри в Стара Загора
Фествал на маскарадните игри в Стара Загора / netinfo

Десетият юбилеен фестивал на маскарадните игри започна в Стара Загора.

На площада пред Общината около 700 кукери, васильовци, бабугери, старци и джамалари от цялата страна прогониха злите сили.

Тази година в игрите има гости от Турция, Македония и Словения. Българско участие е от областите: Перник, Сливен, Ямбол, Бургас, Шумен, Пловдив и Стара Загора.

Журито на фестивала е от пет души с председател проф.Иван Джиджев. Наградният фонд е 5000 лева.

Голямата награда на кмета на Стара Загора проф. Светлин Танчев взе сурвакарската група от пернишкото село "Кошарево".

Връчиха се три първи награди на групите от село Стралджа и село Победа, област Ямбол, както и на кукерите от Сливенското село Глушник.

На второ място се наредиха цели пет състава от: село Веселиново, Шуменско, маскарадната група от кв. "Макак" в град Шумен, кукерската група от Ямбол и съставите от ямболските села Генерал Инзово и Калчево.

Журито на фестивала присъди третото място на три кукерски групи от: село Варненци, област Силистра, младежката кукерска група от село Гранитово, област Ямбол и кукерската група от Старозагорското село Гъбарево.

20 от възпитаниците на Дом за деца, лишени от родителски грижи “Незабравка” представиха маскарадната игра “джамал” с ръчно изработени кукерски маски.

За пръв път фестивала ще има изнесена сцена в село Еленино, където ще бъде показан характерния местен обичай “Камила”.

Организатори на маскарадните игри са Община Стара Загора, РАО “Тракия”, Народно Читалище “Николай Лилиев”, Фолклорен ансамбъл “Загоре”, Общински център за фолклор, Младежки дом, Дом за деца, лишени от родителски грижи “Незабравка” и кметство Еленино. Юбилейният фестивал струва около 24 хиляди лева. Половината от сумата поема Община Стара Загора, а останалата част е събрана от спонсори.

 

Патрон на тазгодишното десето издание на фестивала е кметът на Стара Загора проф. Светлин Танчев.

Днес той откри и празникът на Старозагорския зоопарк. Баба Марта раздаде на децата и за клетките на всички обитатели на Зоопарка 200 мартеници. Червено-белите символи са изработени от пациентите на Дневен център за възрастни с ментални увреждания „Свети Козма и Дамян” в Стара Загора по поръчка на Общината.