„Свидетели на Йехова” с жалба в прокуратурата срещу БПЦ, ВМРО и „Атака”
„Свидетели на Йехова” с жалба в прокуратурата срещу БПЦ, ВМРО и „Атака” / DarikNews

„Жалба в прокуратурата срещу Българската православна църква (БПЦ), ВМРО и „Атака” в Габрово са депозирали „Свидетели на Йехова”. В нея пише, че едва ли не действията ни са противозаконни”, каза отец Минчо от църквата „Успение на Пресвета Богородица”. 

 

До момента в габровските храмове са събрани близо 5000 подписа срещу строежа на храм на „Свидетели на Йехова”, заяви свещеникът. Тази сутрин той, както и представители на ВМРО и „Атака” са били викани в полицията за обяснения.

 

„Жалбата срещу мен е по повод изявлението ми, че след като няма държавност, ще има самоуправство и срещу израза, че накрая ще играят чуковете”, каза общинският съветник от ВМРО Тодор Тодоров. В обяснението Тодоров е написал, че не разполагат с друга техника, затова и ще използват чукове. Общинският съветник е отказал да подпише протокола с предупреждение за действията си. Стоя зад думите си и няма да се откажа, заяви Тодоров.

 

На днешното заседание на Общинския съвет Великотърновският митрополит Григорий също подкрепи паството си. Той изтъкна различията между Българската православна църква и „Свидетелите на Йехова”. Мотивира пристигането си в Габрово с това, че църквата не може да стои встрани от братята си, затова и ще подкрепи шествието днес следобед.

 

Във връзка със строежа на храма, дядо Григорий заяви, че „не можем да се червим пред внуците си, ако разрешим построяването на тази цитадела. Габрово, като древен град с дълбоки православни традиции, не може да бъде център на подобно учение”.

 

Други новини от Габрово