9 часа продължиха дебатите по вота на недоверие
9 часа продължиха дебатите по вота на недоверие / cнимкa: DarikNews

Рекордни девет часа продължиха дебатите в парламента по седмото искане на опозицията за оставка на правителството заради провал в цялостната му политика. Управляващите направиха своебразен отчет за свършеното от кабинета досега и благодариха на десницата за предоставената възможност да го сторят точно в края на мандата.

 

Опозицията възрази срещу дългите речи на министър-председателя и министрите от БСП. Премиерът говори час и 13 минути. Лидерът на „Атака” Волен Сидеров дойде в залата, за да каже, че не намира никаква разлика между управляващи и тези, които претендират да управляват.

 

Ася Михайлова от ПГ на Движение „Напред” представи мотивите към искането за оставка на кабинета. „Правителството на БСП, НДСВ и ДПС се провали и в трите приоритета, които обяви при формирането си. Вместо евринтеграция, то предложи на българските граждани отдалечаване от ЕС и НАТО; вместо икономически просперитет, то вкара страната в енергийна, финансова и икономическа криза; вместо социална отговорност – насилие и полицейски произвол”, подчерта Михайлова

 

Мотивите министър-председателят определи като измъчени, а някои от тях – като налудничави и призова опозицията не по този начин да решава вътрешни проблеми. Той попита опозицията защо не си е спестила твърденията за икономически провал, за да не изглежда комична. Той каза още, че е далеч от безгрешността на едно правителство, което работи, но по думите му позитивите надделяват над това, което не е направено.

 

В продължение на повече от час той представи своя своеобразен отчет, озаглавен „Икономическо развитие и социална ангажираност 2005 – 2009 година”.

 

В спор по време на дебата влязоха от опозицията лидерът на СДС Мартин Димитров и депутата от БНД Лидия Шулева, а управлението беше защитено от председателя на парламентарната група на НДСВ Пламен Моллов и Лютви Местан от ДПС, които се обединиха около идеята, че от този вот няма смисъл и той няма шанс да свали правителството.

 

Мартин Димитров сравни Станишев с Фидел Кастро, чиито речи продължавали по 7 часа. Ето какви реплики си размениха депутатите от парламентарната трибуна:

 

Мартин Димитров: „През 2009 година ние, дами и господа, имаме премиер – г-н Станишев, който иска от безсилие да управлява като Луи XIV – „държавата това съм аз”.

 

Лидия Шулева: „След дълго отричане, че кризата идва и в България, правителството представи своя план за икономическа стабилност и напредък. Четейки този план, човек има чувството, че България или се намира на друга планета или че живеем  в някакво друго време”.

 

Пламен Моллов: "Ние още не живеем в страната, в която искаме да живеем. И мисля, че днес това е единственият въпрос, по който – поне ние в тази зала, имаме съгласие. Но защо опозицията ни кара да говорим за него като на онзи бит пазар в народната приказка, където гладният се засищал от апетитния мирис на храната и плащал за това със звъна на монетите".

 

Лютви Местан: "Никой участник в калиционен формат не би могъл да очаква политически дивиденти от напусканео на лваст месеци преди кря на мандата. Така че тройната колация е по необходимост единна и достатъчно стабилна".

 

Татяна Дончева: След този сърцераздирателен вот на недоверие, в който опозицията обяви, че е вот на отчаянието, за правителството не остава нищо друго, освен утре да подаде оставка в знак на съчувствие към опозицията. Следващото правителство да състави движение „Напред”. Допускам, че до тогава неговият неформален лидер г-н Христо Ковачки ще си плати данъците и ще имаме възможност да увеличим пенсиите, заплатите и всички останали доходи несимволично и нееднократно. За съжаление, дами и господа, песента „Illusion” спечелила българската номинация на „Евровизия”, но конкурсът мина онзи ден. Днес вече сме в друг конкурс. В този конкурс за съжаление песента „Illusion” не участва и на воплите се отговаря с известната народна поговорка за гладната кокошка, която сънувала просо.

 

 

 

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров заяви, че не намира никаква разлика между управляващите и тези, които претендират да управляват. Той взе думата по време на дебатите по искането за оставка на кабинета, за да увери, че „Атака” ще гласува против правителството, но участва с отвращение в дискусията в пленарната зала. По думите му този вот е рекламна акция на няколко партии, които се страхуват, че няма да

влязат в следващия парламент. Ето аргументите му:

 

Ето я разделителната линия межди „Атака” и останалите партии, които претендират да са опозиция. Ние казваме: „Не искаме повече олигархична държава”. По какво например се различава „алтернативата” ГЕРБ и БСП-НДСВ-ДПС – ами сегашната тройна коалиция въведе плосък данък. ГЕРБ иска същия плосък данък. От този по-плосък няма – вдлъбнат данък трябва да приемете. България вече има едно огромно море от хора, които не знаят утре ще си намерят ли работа. Това са новите пролетарий. Вие разбирате от класова борба, марксизъм и не трябва да  си мислим, че живеем в някакъв измислен свят. Не – живеем в суров капитализъм от епохата на Емил Зола, в който наемните работници са в същото положение като през 19 век.

 

След изказването си Сидеров и групата му напуснаха залата.

 

Лидерът на ДСБ Иван Костов се обяви за търсене на консенсус за създаване на алтернатива на това управление, която да работи за спазване на европейските правила, а не за разпределяне на европейските пари. По думите му тя трябва да е готова на реформи в досъдебната фаза дори чрез промяна в Конституцията, за да заработи съдебната система и да има върховенство на закона. По време на дебатите по искането на опозицията за оставка на кабинета в парламента, Костов каза, че трябва да се прекрати с политиката на трупане на излишъци в условията на криза. "Белите пари се трупат за черни дни, черните дни тропат на вратата и за това не могат да се трупат повече бели пари", аргументира се той.

 

Преди него вицепремиерът Ивайло Калфин призова опозицията да се държи сериозно, а не комплексарски, и да предлага алтернативи, защото българските граждани нямали нужда от квартален патриотизъм.

 

Информацията е актуализирана към 18.00 часа