Преустройват Дома за стари хора в Нови пазар по проект
Преустройват Дома за стари хора в Нови пазар по проект / netinfo

Община Нови пазар спечели проект по Програма „Красива България”, мярка 02-02 „Спешно подпомагане на социални домове” за разширение на Дома за стари хора, с отделение за лежащи, с капацитет 20 места. Обектът е общинска собственост. Общият бюджет на проекта е 448 614 лв. Съфинансирането от общината е 20% или 90 000 лв. В бюджета на общината за 2009г. са предвидени 10 000 лв. за строителен надзор и 15 000 лв. за проектиране.

 

 

Сградата, в която се предвижда да бъде направено преустройство за разширение на съществуващия „Дом за стари хора” и обособяване на отделение за лежащо болни е изградена през 1984 г. Помещенията, които се предлага да бъдат преустроени са разположени на четвърти етаж от блок 2 на МБАЛ „Д-р Добри Беров” и включват бивши болнични стаи, санитарен възел, столова и др. Обекта има самостоятелен вход, който в момента обслужва действащия „Дом за стари хора”.

 

Изцяло ще бъде подменена дограмата, електрическата и ВиК инсталациите. Във всяка от стаите ще бъдат обособени самостоятелни санитарни възли с осигурена течаща топла вода. Във всички помещения ще бъдат направени нови подови настилки, съобразени със санитарно - хигиенните изисквания за лесно почистване и дезинфекциране. Предвидена е нова сигнална инсталация, отоплителна инсталация и локален котел. С преустройството ще бъдат обособени десет стаи с по две легла за лежащо болни, изолатор и всички необходими помещения за лекарска помощ и рехабилитация, зала със столова и други.Преустроената сграда ще бъде изцяло обзаведена и оборудвана по проекта.

 

Подробности чуйте от интурвюто с инж. Васил Тонев, кме на община Нови пазар.