Краси Аврамов ще ни представя на Евровизия в Москва
Краси Аврамов ще ни представя на Евровизия в Москва / снимка: DarikNews - Юлиана Николова

Красимир Аврамов с песента си "Illusion" ще представи страната ни на международния конкурс "Евровизия" в Москва. Изпълнението му беше предпочетено измежду други 11 на финала на българската "Евровизия". Специален гост на шоуто, което се проведе в зала 1 на Националния дворец на културата, беше Филип Киркоров. Тазгодишната "Евровизия" ще се проведе в столицата на Русия, заради победата на конкурса през 2008 г. на Дима Билан.

 

Краси Аврамов, популярен като "човека-глас", получи за своята песен "Illusion" 55,52% от гласовете на зрителите. Те са тези, които определиха песента-победител чрез телефонно обаждане или изпращане на sms. Минути, след като разбра, че печели, Краси призова правителството на страната ни да застане зад него, за да може той да бъде забелязан в Москва.

 

Часове пък след края на финалната вечер тръгнаха и слуховете, че победата на Красимир Аврамов е нагласена и, че много хора са били убеждавани да гласуват за него. Зрители в зала 1 на НДК останаха изненадани от огромната разлика в процентите на гласувалите за Аврамов и за другите участници. Ако "човека-глас" успя да събере повече от 55% от гласовете, то класиралата се на второ място Поли Генова остана едва с 11%. 

 

Красимир Аврамов ще замине за руската столица след малко повече от два месеца, за да се включи в първия полуфинал на "Евровизия", който е на 12 май. На него ще участват общо 19 държави. За да се класираме за финала ще трябва да преборим представителите на Румъния, Турция, Македония, Чехия, Швейцария, Португалия. В нашата група са още Босна и Херцеговина, Швеция, Израел, Белгия, Андора, Черна Гора, Исландия, Грузия, Финландия, Беларус, Малта и Армения. Втората полуфинална вечер е на 14 май.

 

Руснаците се заричат да направят най-грандиозното шоу в историята на конкурса. За реализацията му са отделени близо 30 милиона евро. Част от парите ще отидат за реконструкция на спортния комплекс "Олимпийски", където ще се проведе конкурсът.

 

43 държави ще участват в "Евровизия 2009", 25 от тях ще се явят на финала, който е на 16 май. Конкурсът се очаква да бъде наблюдаван от близо 100 милиона зрители.

 

Досега България е участвала на "Евровизия" четири пъти. Най-големият ни успех е от 2007 година. Тогава песента "Вода" на Елица Тодорова и Стоян Янкулов-Стунджи се класира на пето място. На "Евровизия" са ни представяли още несъществуващата вече група "Каффе", Мариана Попова, Дийп Зоун и Балтазар.

 

Българската "Евровизия 2009" е поредната, след която се изсипват купища обвинения срещу организаторите от БНТ. В интернет форуми е пълно с противоречиви оценки за качеството на спечелилата песен на Красимир Аврамов. Във Facebook вече дори е създадена специална група, която се казва "Песента на Красимир Аврамов на Евровизия е позор за България".