ДАНС отрича за планирана операция за ареста на Мургина
ДАНС отрича за планирана операция за ареста на Мургина / снимка: DarikNews

Главният прокурор Борис Велчев незабавно да обяви името на прокурора, който е предупредил Мария Мургина, че я разследват и да го освободи. За това настояха от ДСБ. Става дума за човек, който е много близък до ръководството на БСП, твърдят от партията.

 

Изпълнителният директор на Националната агенция по приходите Мария Мургина подаде оставка на 12 февруари, след като по искане на ДАНС й бе отнет достъпът до класифицирана информация.

 

Тъмносините смятат, че обвинител № 1 трябва да поиска имунитета на всички замесени депутати в скандала с източване на ДДС и да настоява за отстраняването на финансовия министър Пламен Орешарски.

 

Не е имало планирана операция на ДАНС за арест на бившия директор на приходната агенция Мария Мургина, заяви пред Дарик говорителят на агенцията Зоя Димитрова в отговор на твърденията на ДСБ.

 

Данните, станали основа на действията срещу Мария Мургина, са предадени преди две години на комисията по корупция в парламента, обявиха още тъмносините. Информацията се е съдържала в доклади на регионалните шефове на агенцията в Силистра, Бургас и Пловдив. Те са уволнени след това. От ДСБ припомниха, че тогава в комисията е имало сигнали за участие на фирми, близки до депутати от мнозинството в схеми за източване на ДДС.  Това са Пенко Атанасов, Стойко Танков и Добромир Гущеров от левицата и Несрин Узун от ДПС.

 

Ето какво казаха Пенко Атанасов и Добромир Гущеров пред Дарик:

 

„Опасенията ми са, че това е извадено само и единствено да отклони вниманието и някак си обществеността да свикне с това говорене. Аз приемам всякакви искания на опозицията. В момента, в който има предявени претенции, аз съм първият, който ще си върне имунитета. Нямам нужда от него. Да бъда обвиняван за това, че съм искал яснота по случая между шефката на данъчното в Силистра и областния председател на ДСП в града. Какви са им взаимовръзките, какви са им обвиненията. Те са имали общи действия още преди 10 години. Случаят с Гюнай Сефер не е в основата на проблемите на НАП и това се хвърля умишлено”, заяви Добромир Гущеров.

  

Пенко Атанасов заяви: „Нито имам фирми, нито пък съм замесен по какъвто и да е начин”.

 

Как гледате на скандала в НАП?

 

„Мисля си, че ние сме хората и правителството, което прави нещо в борбата с корупцията и то не на думи, а в действителност. Нека разследващите органите да изкарат всичко на бял свят, да се види кой е злоупотребявал – вероятно има такива, за да тръгнат тези разследвания. Нека всичко да бъде ясно и точно казано, и който е виновен, да си понесе последствията”.