Прокуратурата ще стигне до всички, замесени в случая Мургина
Прокуратурата ще стигне до всички, замесени в случая Мургина / снимкa: Sofia Photo Agency

Как прокуратурата, която е единственото критикувано звено в иначе положителния доклад на еврокомисията, взе главите на ключови фигури от организираната престъпност и е на път да вземе главата и на бившата шефка на данъчните Мария Мургина, която пък се очаква да повлече седем олигарси и фирми от обръчите на ДПС и кого ли още не в държавата. Гост на "Седмицата" е Роман Василев, заместник градски прокурор на София.

 

Острието на прокуратурата, каратист, за когото защитата не е по вкуса, предпочита нападението, прокурор, който вече три години е начело на почти всяка акция голяма в държавата срещу братята Маргини, другите братя, Галеви, Златко Баретата, Димитър Вучев-Демби, сред малцината прокурори, действително застрашавани, на когото е назначавана охрана, минал за цели осем години през Национална служба "Сигурност" преди прокуратурата – така пишат колегите от "24 часа" днес за вас. Добре ли работите с бившите си колеги от сигурността?

 

Винаги съм се опитвал да работя не само с бившите си колеги, а и със служителите на МВР, тъй като, както обичаме да казваме, те са по-малките братя. Без техния продукт, сами разбирате, че на този етап дори и с фигурата на разследващ прокурор не можем

да стигнем тези показатели, които трябва да са в борбата с организираната престъпност и по принцип борбата с престъпността.

 

Най-новата бомба, която хвърли прокуратурата, бе разследването срещу бившата шефка на Национална агенция "Приходи" Мария Мургина. Преди да ви питам за нея обаче, искам да ви питам, така, взимам повод от думите на председателя на ВАС Константин Пенчев, че почти не е започнало самоочистването на съдебната система. Вие като прокурор станал ли сте свидетел, достигали ли са до вас информации за корупция в съдебната система, които не могат да се докажат, защото, както каза господин Пенчев, службите не работят по тях?

 

Ами, вижте, много трудно ми е, първо, от това, позицията, която заемам, второ, така, чисто човешка позиция. Но след Константин Пенчев, така, малко ми е трудно да коментирам нещата поради неговия професионализъм, а и е човек, с който сме приятели, дълбоко уважавам. Но за съжаление такива язви в съдебната власт съществуват и има. Съдебната власт не е изолирана от тези явления, ние сме все пак част от едни обществени отношения. Личното ми мнение е, че това явление съществува и аз ако кажа – то не съществува, ще изглеждам много глупаво и на радиослушателите, и в обществеността. Но бъдете сигурни, че службите, особено със създаването на Държавна агенция "Национална сигурност", отдела, дирекцията по корупция, която се дели на дирекция корупция в съдебната власт и корупция в държавния апарат, имаме достатъчно успехи. Мисля, че сме показвали воля винаги, прокуратурата е действала винаги последователно, въпреки че беше критикувана многократно. Сега в последния доклад, слава богу, беше показано, че прокуратурата има напредък в борбата с организираната престъпност, с корупцията на високите етажи. Има много показателни не само специализирани операции, а имаме и осъдителни присъди по тези специализирани операции.

 

До дни, пишат вестниците, ще бъде повдигнато обвинение срещу Мария Мургина по чл.282 – престъпление по служба. В понеделник ли да го чакаме, така се намеква? За какво точно, какво е извършила?

 

С най-голямо желание бих дал някакви по-точни данни, но от моята позиция ще се постарая да си замълча и няма да кажа нито точно дата кога ще бъде повдигнато обвинение, тъй като все пак то е в начална фаза и не искам от моите уста, най-малкото като ръководител на този отдел, в който се води досъдебното производство, да излизат в ефир неща, които просто... Нека да си дойде времето, както се казва.

 

Да видим какво можем да кажем около този скандал, който е, така, най- на върха на интереса в момента…

 

Значи, аз не бих го казал…

 

… кога беше образувано делото, по чии сигнал тръгна, откога ДАНС разследва Мургина?. Бившият заместник-министър на финансите Георги Кадиев съобщи, че още преди няколко години е искал да я уволни. Подавани ли са и предишни сигнали, по тях работено ли е, какво се случва?

 

Вижте, в специализирания отдел на Софийска градска прокуратура специално въпросът "Мургина" не стои като за лицето Мургина въобще. При достатъчно данни за престъпление винаги прокуратурата е реагирала. Понятието, което в масмедиите, така, се издига специално за нея, не трябва да го имаме като нещо свръхестествено. Прокуратурата винаги си върши работата – било то госпожа Мургина, било то който и да е друг. Прокуратурата си върши работата и при достатъчно данни ще бъде безкомпромисна.

 

А отдавна ли работи? Откога е образувано делото?

 

Пак влизаме в подробности. Бъдете сигурна, делото е образувано сравнително кратко, но преди образуването на делото има една дълга подготовка, която се работи от службите, извършвана е проверка, събрани са съответните данни за образуване, достатъчно данни, законен повод за образуване на досъдебно производство и това стана факт. Оттук насетне законът е категоричен – при събиране на достатъчно доказателства ще бъде повдигнато съответното обвинение. Но нито искам да прогнозирам, нито искам да казвам точно кога ще е и какви ще са квалификациите. Разследването е тайна и обществото не може да знае всичко какво става. В противен случай отсрещната страна ще знае всички ходове на прокуратурата и на органите на МВР и ДАНС.

 

Колко служители от НАП са замесени в аферата с източването на 650 милиона, какви са схемите, в чия полза са го правили и кого са прикривали?

 

Аз това го научавам от пресата, за 600 милиона, за милиард, за други служители. Искам да уверя обществеността, че няма да има нищо скрито и виждаме, че вече трета година прокуратурата винаги се стреми да бъде и даже по-открита отколкото трябва,

което в едни граници пречи понякога, тъй като, пак казвам, разследването и органът на прокуратурата, като репресивен апарат, разследването трябва да се води в една конспиративна форма. И когато се внесе обвинителният акт в съда, тогава вече може да се коментират конкретни имена, конкретни престъпления, конкретни факти, тъй като вече внесеният обвинителен акт става едно публично достояние. Пак искам да уверя, така, обществото, че няма нещо скрито. Ако прокуратурата тайно прикрива и не казва някакви данни, то е в интерес на разследването, а не в интерес да направим някакъв чадър, както винаги се казва, или някакъв балон, в който ние сме скрили факти и обстоятелства от дадено досъдебно производство.

 

Това поне обаче можем да кажем, предполагам, че едва ли Мургина ще остане и единственият обект на това разследване при такава голяма схема на източване, най-вероятно и още служители ще последват повдигането на обвинения срещу тях.

 

Да. Ако искате да го кажа, така, в прав текст. Нека хората, които са били свързани с Мургина, да имат сраха от прокуратурата. Тя ще стигне до всеки един от тях.

 

Не мога да не ви запитам. Кои са тези седем олигарси, източвали пари през Мургина и групата й? Пишат вестниците, туристически босове, крупни инвеститори по Черноморието, зърнени босове, кметове. Доста сериозна, доста обширна схема се начерта по различните медии по случая.

 

Тази начертана схема във вестниците предполагам е получавана или под някаква форма на достоверна или недостоверна информация, но всичките тези неща ще бъдат проверени от съответните служби. А ако има доблестни граждани, които, както виждате, доста, доста, така, свидетели имаме в насоката по борба с организираната престъпност и корупцията, нека да дойдат в Софийска градска прокуратура, ние ще направим всичко възможно да запазим и тяхната самоличност, и тяхната сигурност.

 Такива лица имаме почти по всички групировки, по които работим, и по всички досъдебни производства с голям обществен интерес.

 

Тоест да разбирам, че прокуратурата все пак ще провери дали олигарси, босове – туристически, зърнени, и кметове са замесени в такива схеми на източване на ДДС.

 

Това ще е едната част от разследването.

 

Е, веднага питам – каква е другата?

 

Е, другата, сега, аз затова казвам – сега ще питаме каква е другата, другата са пак свързани с Националната агенция по приходите. Но нека да оставим на професионалистите от националното следствие, наблюдаващите прокурори, те ще си свършат работата.

 

Имена няма да кажете.

 

Не, не искам да коментирам имена. Това ще е най-доброто засега.

 

Коментират се в медиите в тези схеми дори с фирми от обръчите на ДПС, областният на ДПС в Силистра Гюнай Сефер, чиито тежки ревизии е прикривала Мургина, така, в..

 

Аз мисля, че съм бил конкретен и ясен и поне в моите представи…

 

Значи, знаем, че първите сигнали тръгнаха от уволнените шефове на териториалните дирекции Силистра и Бургас, още преди години ги уволниха, преди две години, да не и повече. Тези хора бяха внесли някакви сигнали. Имаше някакви, сега, аз не мога да кажа дали проверки или производства в окръжните прокуратури в Бургас и в Сливен. Така, вие изискахте ли информация какво се е случило с тях, защото явно имат отношение към същата схема? Дали са все още висящи, прекратени и какво се е случвало с тези проверки?

 

Не може да се месим в съответната юрисдикция на съответната прокуратура, но това, което е при нас, е достатъчно важно, за да стигнем до образуване на досъдебно производство. Нека съответните прокуратури, то е в тяхната компетентност, абсолютно професионално предполагам са си свършили и ще си свършат работата.

 

Да се надяваме ли, че Мария Мургина ще стане първият човек, когото ще успеете да обвините в търговия с влияние, това е много тежък текст, който рядко се доказва и трудно се доказва, пък и явно схемата сочи към търговия с влияние.

 

Вижте, аз смятам, че досега имаме няколко такива внесени в СГС, тъй че, пак казвам, да оставим нещата на професионализма. Мисля, че колегите, които работят, достатъчно добре ще си свършат работата. Искам да кажа, че за… поне казахте за, пак за обръч от фирми, бъдете сигурни, че няма да има нито един, независимо каква е украската, да бъде покровителстван от прокуратурата, въпреки че срещу прокуратурата се изказаха доста критики и е нормално. Това показва, че тази прокуратура работи. Бих се учудил, ако почнат да хвалят мен, г-н Велчев или когото и да е било, тъй като, ако почнат да ни хвалят, значи ние не ставаме за тази работа.

 

И накрая не мога да не ви запитам, след, така, появилите се в медиите, цитират колегите списание "Правен свят", сайта, информации, в крайна сметка предвиждан ли е бил изобщо арест на Мургина, пък оттам нататък да говорим дали някой я е предупредил.

 

Нека да си запазя в тайна това, което е трябвало да стане. Не искам да коментирам.

 

Добре. Другите ви клиенти, те са не по-малко видни, само че в една друга област – братя Галеви, Димитър Вучев-Демби, Златко Баретата, ако щете, групата на Митьо Очите, врачанската банда на Данчо Пръча. Сериозни постижения на прокуратурата, нарочно ги изброих. Откри ли се връзка между тези ключови фигури от организираната престъпност, мрежа някаква, ако щете, макар че делата срещу всички от тях са отделни, това е ясно.

 

Да, отделни са делата. Само искам да кажа, че, тъй като, пак казвам, сме в една, в един начален стадий, но виждаме, че тезата на прокуратурата беше възприета от съответния първоинстанционен съд. И тези лица към настоящия момент, част от тях, се намират в съответните арести с наложена мярка за неотклонение задържане под стража. Търсим други лица, които се укриват.

 

От тези групи.

 

От тези групи, те се знаят, много добре знаят. И мисля, че единственото им възможно нещо е да, да се явят пред съответния орган, който е пуснал за издирване лицата. За тях ще бъде по-добре.

 

Тоест още пет лица…

 

Да, издирват се…

 

…от групата на Златко Баретата.

 

Издирват се няколко лица.

 

От тях нито един не е открит или не се е предал примерно до момента?

 

Да, както, както модерно се казва, да се предаде на органите на ДАНС или на МВР, или на прокуратурата.

 

Не се е случило до момента, така ли?

 

Не се е случило до момента, така, доброволно да се предадат. Аз казвам пак, доброволно, в скобички.

 

В сила е заповедта за общонационално издирване, нали?

 

Абсолютно е в сила общонационалното издирване, включително за някои има и

европейски заповеди за арест.

 

От групата на Златко специално…

 

Не само тази група.

 

Демби бил в тайна квартира, пишат колегите от "24 часа". Криете го като защитен свидетел, след като проговори срещу Златко Баретата. Така ли е, или в крайна сметка го търсихте за арест преди два дни?

 

Всеки един се търси, когато е нарушил законите, се търси за арест. Включително и, аз не го познавам, Демби, щом така, аз с прякор, ще бъде търсен за арест тогава, когато, когато държавното обвинение има спрямо него съответната репресия.

 

Казвате, че имате свидетели срещу всяка една от тези групировки, по всяко едно от тези дела. Проговори ли още някой срещу Златко Баретата? Говори се, че единият от двамата арестувани през ноември за разстрела на писателя на мутрите Георги Стоев също е дал показания срещу Златомир Иванов. 

 

Аз, сами разбирате, че ако кажа в момента колко човека и имена или прякори са дали показания, то сами разбирате, че тези хора аз в момента им слагам кръстчето върху челото и те ще бъдат ликвидирани. Не мога да направя това нещо.

 

Добре. За какво до момента събрахте данни срещу Златомир Иванов?

 

За това, което е повдигнато обвинение…

 

Организираната група.

 

… организирана престъпна група.   

 

За убийствата, за които се визират, опитите за убийства, стрелбите, ще има ли отделни обвинения? Това в едно дело ли ще остане?

 

Това ще го решим на комплексно съвещание с колегите, които водят разследването. Бъдете сигурна, те са, така, добър екип е създаден. Ще го обсъдим и ще вземем решение как точно ще се процедира. Мисля, че и в единия, и в другия вариант правосъдието ще стигне до края.

 

А друг от видните издирвани представители на този бизнес, така да се изразя, Христофорос Аманатидис-Таки, вие го обявихте също за общонационално издирване.

 

Има европейска заповед.

 

Ами, някакви следи на този човек?

 

Ами, компетентните органи на Интерпол и Европол да си свършат работата.

 

Дотук не са го открили.

 

След като не е приведен, към настоящия момент не.

 

Добре. По едно дело ли имат те, или за някого имате вече събрани и за второ, за трето, материали? От тези видни личности.

 

За някои, за някои лица има... не трето, а малко повече от три.

 

Кажете кое е това лице.

 

Е, не искам да коментирам. Ще дойде време, ще ги научите. Като се образуват. Имаме данни, в близкото време, така, ще бъдете свидетели, обществото, на интересни неща в държавата.

 

Добре, че докладът мина. Щях да ви обвиня в показни акции.

 

Никога не съм, никога не съм правил, правил съм изключително много акции и никога не са били показни, а са били в рамките на нормалното. Да, отчитал съм грешки, които и аз, в това число все пак като ръководител на този отдел, съм грешал и съм носил своите последици.

 

Има ли отделени, сега по един друг въпрос искам да ви питам, значи, Яне Янев и Димитър Абаджиев, които идваха при вас и се запознаха с материалите по делото "Лиани" преди няколко дни, съобщиха, че до месец то приключва. Самият вие казахте, служители от Министерството на околната среда и водите се разследват за престъпления по служба по това дело. Колко служители и за какви престъпления, каква е схемата там на длъжностните престъпления? Хайде, дори да не посочваме кои са тия, какви са тия служители. Каква е схемата там?

 

Вижте, първо, Яне Янев и Абаджиев никога не са се запознавали с делото "Лиани".

 

Е, те казаха, че са се запознали с това, което разследвате по материалите от "Лиани".

 

Те са се запознали, значи, те са се запознали с моите, моите изказвания и моите коментари не по делото "Лиани", а по образувано досъдебно производство.

 

Производство, да.

 

Значи, това досъдебно производство, аз коментирах и те се информираха, тъй като бяха озадачени от написано във вестниците, че, видите ли, Софийската градска прокуратура е прекратила това голямо дело "Лиани". И аз в качеството си все пак на ръководител на този отдел исках, те искаха среща с мен, срещнаха се, аз им казах никога, и те се увериха в това, че делото "Лиани", което така много се коментира, по това дело "Лиани" има справка, въз основа на която справка 2006 г. колегата Чавдар Ангелов е образувал досъдебно производство. Това досъдебно производство е срещу виновни длъжностни лица от МОСВ, това е престъпление 282 и това дело се намира на производство в Дирекция "Досъдебно производство" към МВР и по-специално с оперативните служби на бившата дирекция ГДБОП, сега е дирекция "Противодействие на организираната и тежката престъпност". По това дело има наблюдаващ прокурор, има създаден екип, изискват се документи, водят се разпити. И това дело никога не е било прекратявано.

 

А това, което казаха, че до месец ще приключи? Има ли такава тенденция?

 

Това, което казахме, до месец, че ще приключи, ние казахме, че до месец ще бъдат известни данните по отношение на лицата, срещу които ще бъде повдигнато обвинение.

 

Тоест те ще бъдат идентифицирани.

 

Те ще бъдат идентифицирани…

 

Кои служители от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) са извършвали тези длъжностни престъпления.

 

Така. В тази сфера, все пак за да е коректно, наблюдаващият прокурор и разследващият орган трябва да събере достатъчно доказателства. Ние сме казали, казали сме два месеца, тъй като все пак има някакви срокове, които в досъдебното производство текат, и не може да определяме 10-о, 15-о число, както някой иска, и видите ли, на всяко 10-о число трябва да има повдигнато обвинение срещу едно лице. Това го казвам в контекста, че господата народни представители искаха да разберат е ли прекратено, както беше писано…

 

И се оказа, че не е.

 

…че не е прекратено. Има отказ от образуване по отношение на една проверка, извършена от Държавната агенция "Национална сигурност", и това са по изявленията на г-н Караали пред "Нова телевизия". Там няма достатъчно данни и то е отказано.

 

А всъщност най-общо погледнато, каква е схемата на тези длъжностни престъпления, т.е. проценти от проекти ли са отклонявали, нали, както излезе информация по тази разработка, нали, най-общо да кажете схемата, по която е извършвано това нарушение?

 

Разбирате ли, с голямо удоволствие, аз зная нещата и бих ги казал, но ако кажа някои неща, почваме да си задаваме многобройни въпроси и пак идваме тази прословута "Лиана" откъде е тръгнала и как ще стигне, и как ще приключи. Бъдете сигурни, мога да ви кажа, че абсолютно всички лица, които е имала отношение към тях Службата за борба с организираната престъпност към това време, и тези лица, които се намират в кориците по делото, спрямо тях има определени процесуално-следствени действия, било то оперативно…

 

Има лице, което да е цитирано там и да не го проверявате и да не бъде разследвано.

 

Няма лице, което да е цитирано и спрямо него да не се извършени проверовъчни мероприятия, съответни други технически мероприятия. Това са елементи от работата.

 

Това е добра новина, че след месец ще научим кой какво е вършил там.

 

Сега, вие сега като кажа след месец, ще ме питате сега в края на месеца…

 

Сигурно, да.

 

Аз затова не искам да конкретизирам дати, защото ще ме питате дали ще повдигна обвинение на Иван Петков Петков, нали, примерно.

 

А всъщност това единствено дело ли е или има отделени и други по тази разработка, и това е може би единственото, което е останало, така ли?

 

Едната част от тази разработка има влязла в сила присъда на Софийския градски съд.

 

Това знаем.

 

Ето, това е истината.

 

И втората, по която се работи сега, казвате.

 

И втората, по която се работи, и трети неща има, по които пак се работи. Вижте, нека да оставим…

 

Тоест има поне още една преписка.

 

Има, има неща, които не искам да ги коментирам, защото ще ме питате сега пък другата разработка как се казва. Не мога да кажа, защото в противен случай трябва да изнеса класифицирана информация и ще трябва да ми повдигнат на мен обвинение.

 

Добре, сега ще ви питам нещо, свързано с това, но което директно в ефира беше казано. Бившият министър на околната среда и водите Евдокия Манева заяви в нашия ефир миналата седмица, че е внесла няколко сигнала до прокуратурата за рекет от министър Джевдет Чакъров срещу фирми, които са поискали разрешителни. Тя го е внесла и в Народното събрание този сигнал, както и за още една схема, по която десетина села в Родопите и Разградско, изграждане на канализационни съоръжения на пъти по-висока стойност, с отклоняване на средства. Тези сигнали известни ли са ви, каква им е съдбата, работено ли по тях, какво се случва, все пак депутат ги внесъл?

 

Нямам представа. Лично в СГП аз на прима виста не мога да ви кажа, но мисля, че и в СГП такъв сигнал няма. Може би депутатът я е внесъл във Върховна касационна прокуратура или при главния прокурор, но сами разбирате, това е институция, която ако преценят, че са от компетентността на Градска прокуратура, ще бъдат изпратени. В противен случай те могат да са изпратени на първоинстанционните прокуратури с оглед съответната местна подсъдност на деянието.

 

Или пък ако касае действията на министъра, да е отишло в националното следствие.

 

Не, ако касае действията на министъра пряко, трябва да е в СГП, тъй като…

 

А такова няма до момента.

 

Значи, приемете го, че засега няма, но трябва да го проверя дали…

 

Оставяме вратичка, за да проверим дали има.

 

Оставяме вратичка, не мога да кажа.

 

Ами, всъщност аз накрая исках да ви питам още едно нещо. За почти всички от тези разследвания и разследвани фигури ми прави впечатление, че сигнали са подали все Яне Янев и Димитър Абаджиев. Абе, не се ли запитахте, не е ли редно и прокуратурата да си зададе въпроса откъде тези хора имат такива данни, които в повечето случаи се оказват секретни, и ги разнасят напред назад?

 

Значи, така ще им създам аз сигурно много голям имидж, но бъдете сигурна, че имаме и от други депутати, имаме и от Бойко Борисов сигнали, и то многобройни сигнали, които се проверяват, от Цветан Цветанов имаме сигнали, от министри имаме сигнали. Може би Яне Янев и Абаджиев бяха на гребена на вълната пак по отношение на "Лиани", и финансирането, и прекратеното, така казваме, "Лиани", за да ги уверим, че прокуратурата не е слагала абсолютно никакъв чадър и това дело си върви. Може би поради тази причина така станаха нещата, но ние само трябва да адмирираме такива постъпки на депутатите, било то Яне Янев или който и да било, стига да са представени достатъчно данни, по които може да се…

 

Стига да истински сигналите.

 

И да са истински, които могат да послужат, разбира се, за едно бъдещо досъдебно производство, и това е тяхна гражданска съвест и задължение като народни представители, и това е много положително.

 

Никой, извършил престъпления, било от Национална агенция по приходи, било от подземния свят, да не спи спокойно. Заместник градският прокурор каза, че ще го стигне заслуженото.

 

Абсолютно, абсолютно.