Калфин отваря врати за българския бизнес и правосъдие в ЮАР
Калфин отваря врати за българския бизнес и правосъдие в ЮАР / снимка: DarikNews, Кирил Вълчев

Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин се срещна в Претория с външния министър на Република Южна Африка Нкосазана Дламини-Зума.

Калфин се надява, че благодарение на посещението му в Претория ще се засили сътрудничеството между България и Република Южна Африка в съдебната област и борбата с трафика на наркотици и хора. Външната министърка на ЮАР Зума не се ангажира с конкретен отговор на въпроса на Дарик радио дали ще бъдат сключени спогодби за правна помощ и екстрадиция на престъпници. Развитие, обаче, може да се очаква след като ЮАР повиши ранга на представителството си в София с изпращането на посланик, за което е поела ангажимент Зума.

От 6 години е прекратена работата по българските проекти на договори за оказване на правна помощ по наказателни дела и за екстрадиция и на спогодби за сътрудничество по граждански дела и за размяна на осъдени лица поради позицията на ЮАР, че няма вътрешна правна база за сключване на такива договори и спогодби и осъдените лица трябва да изтърпяват присъдата в страната на  местопрестъплението. Липсата на споразумения в правната сфера с ЮАР е причината живеещата в Южна Африка председателка на управителния съвет на „Земеделска и промишлена банка” Веска Меджидиева, обвинена в присвояването на сума, равна днес на близо 4,5 милиона щатски долара, да е с присъда от Софийския градски съд, постановена в нейно отсъствие.

От 2004 г. България и ЮАР имат само споразумение за полицейско сътрудничество, на което заради глобализацията на престъпността и наркотрафика Калфин акцентира при обиколката си в Африка на юг от Сахара.

ЮАР иска български лекари и медицински страни да отидат на работа в страната, както и обучение в България по бизнес управление на южноафрикански специалисти, каза Калфин за Дарик радио след срещата си със Зума. ЮАР иска и научно сътрудничество, като предлага България да предоставя опита си в областта на селското стопанство, а Южна Африка – във възобновяемите енергийни източници.

В двумилионната административна столица на ЮАР Претория Калфин има среща и в икономическото министерство, за да насърчи търговските връзки с България, за които е нужна нова правна рамка заради влизането на България в Европейския съюз.

Именно членството на България в Евросъюза стана повод южноафриканските журналисти да проявят интерес към позициите на Калфин по вътрешноафрикански проблеми като кризата в Зимбабве.

В края на 2009 г. или през 2010 г. се очаква да се осъществи и отложеното от миналата година посещение на президента Георги Първанов в ЮАР, каза Калфин.

ЮАР е най-развитата държава във втория по големина континент Африка и икономиката й заема 25-то място в света, като брутният вътрешен продукт е над 10 хиляди щатски долара на глава от близо 50-милионното население. На континента страната е регионална суперсила, като дава около 45 процента от промишлената продукция, 20 на сто от брутния вътрешен продукт, 60 процента от добива на стомана и генерира над половината от електрическата енергия на цяла Африка. ЮАР е най-големият производител на злато, на едно от първите места в света по добив на диаманти и на пето място в света по запаси от въглища. Още от летището между Йоханесбург и Претория личат големите инвестиции, които страната прави заради домакинството на световното първенство по футбол през 2010 г.

Вечерта в посолството в Претория Калфин ще се срещне и с представители на българската общност в ЮАР, която наброява около 20 хиляди души.