Ивайло Калфин: Докладът на ЕК е справедлив
Ивайло Калфин: Докладът на ЕК е справедлив / снимка: Sofia Photo Agency

Министърът на външните работи Ивайло Калфин, който е на посещение в Кения, коментира пред Дарик, че междинният доклад на Европейската комисия е справедлив. Според Ивайло Калфин документът отчита постигнатото от българското правителство през последната половин година.

Ето какво още каза Ивайло Калфин:

Докладът действително е доста по-добър. В интерес на истината е технически, в него се отразява това, което е правено и, общо взето, се посочва това, което се очаква до юни месец. Така че действително този доклад е направен по начина, по който много пъти настоявахме и очаквахме от комисията да бъде максимално конкретна, за да можем да си синхронизираме действията. Това в никакъв случай обаче не трябва да ни успокоява, тъй като има редица проблеми, които, ако не бъдат отстранени, летният доклад също ще бъде негативен. Това е действително един доклад, който е пестелив, няма политически оценки в него, технически отчита нещата. Мисля, че ще ни помогне да работим нататък. А крайният ни успех ще бъде тогава, когато отпадне необходимостта за писане на доклади. Аз мисля, че трябва да спрем да четем всяка думичка в докладите и да живеем от доклад на доклад, трябва да се стремим да изчезне този механизъм вече.

Дори и да не се чете всяка думичка, пак много ясно е казано, че се очакват съвсем конкретни случаи на изправяне пред съда на такива известни престъпници или на хора от висшите ешелони на властта, които са обвинени в корупция. Смятате ли, че това ще може да стане, докато излезе следващият доклад лятото?

На мен ми е трудно да кажа съдебната система кога и как ще се справи с тези неща, но това, което е хубаво, и това мисля, че се отразява, отчита, е, че вече има и разследване, и случаи в съда и присъди, включително на високо и политическо равнище. Така че мисля, че системата вече започна да работи и това има доказателство... че това е така. Трябва да продължим това да се случва. Не е сериозно да поставяме някакъв насрещен план и да кажем еди-колко си души трябва да бъдат осъдени до юни месец. Но това, което е важно, е да покажем действително, че няма политически чадъри, че действително работи системата и че този, който допусне нарушение, ще получи наказание.

А успокоява ли ви това, че докладът за Румъния всъщност е доста критичен, почти такъв, какъвто беше българският през лятото?

Румънците имаха избори, там има ново правителство, което сега ще се заеме с тези неща много сериозни, надявам се. Аз не искам да сравнявам България с Румъния. Винаги сме работили, още от 2006 година работим заедно и се подкрепяме при влизането ни в ЕС. Не мисля, че на чужд гръб бихме могли да се радваме. Аз се радвам тогава, когато има добри доклади и за Румъния. Между другото, този механизъм, който е за България и за Румъния, имаше някаква такава идея, която е доста далечна. Но мисля, че би бил полезен, ако се прави за всяка една страна - членка на ЕС. Това също е тема, която се обсъжда.

Така излиза, че според вас има други държави от ЕС, които също имат такива значими проблеми, както България, така ли?

Дори и да няма такива държави, аз мисля, че в интерес на всички е да има еднакъв подход към всички страни членки. Много ще бъде хубаво тогава, когато докладите казват в еди-коя си страна няма никакъв проблем и всичко е наред. Но мисля, че този мониторинг, който вече трета година работи в България и Румъния, би могъл да бъде един полезен пример и за други страни. Така поне ще усещаме равноправието в ЕС.