Митхат Метин не си спомня за скандалния разговор с Володя Гичев
Митхат Метин не си спомня за скандалния разговор с Володя Гичев / снимка: БГНЕС

“Не възприемам обвиненията към мен, нямам спомен за този разговор и под каква форма съм го водил. Не се чувствам засегнат нито се чувствам страна от този спор”. Това коментира депутатът от ДПС Митхат Метин по повод излъчения в медийното пространство телефонен разговор с бившия директор на общинска служба “Земеделие” в град Левски Володя Гичев. В записа Метин оказва натиск върху Гичев да понижи в длъжност свой служител и да постави човек на ДПС на това място.

От две години и половина не съм се виждал с Володя Гичев. Той има персонален проблем, който е свързан с неговото отстраняване от длъжност заради сериозни пропуски в неговата работа, констатирани от одитната комисия на Сметната палата и към ЕС, обясни депутатът и подчерта, че Гичев се опитва да оправдае собствените си пропуски.

Ето какво още каза Митхат Метин:

Благодарение на тези лоши констатации се спряха субсидиите за пасища и мери, които бяха предвидени по линия на ЕС за живото производителите. Значи това е политическия въпрос, оставете личния въпрос той как се стреми да пресъздаде собственото си прекратяване на трудовите правоотношение с министерството на земеделието и министъра на земеделието.

Как ще коментирате това, че сте оказвали натиск върху него да смени служителка, за да бъде назначен кадър на ДПС?

Значи неточно е, ще ви кажа защо. Разговора аз нямам спомен кога съм го водил, връщате ме много назад в миналото.

Вие казвате, че не сте го чували от 3 години, но той твърди, че разговорът е от преди година, година и половина.

Добре, дори и така да е, на вас това звучи ли ви като вчера, имате ли навик да си водите паметни бележки от разговорите, особено когато някой друг ви е набрал.

Все пак трябва да си спомняте за какво сте говорили?

Не мога да си спомня кога съм разговарял с него честно да ви кажа, но така, както е представен записът, думите ми са извадени от контекста. Но вижте, не се чувствам нито засегнат, нито се чувствам страна от този някакъв спор.

Тоест твърдите, че записът е манипулиран?

Не мога да кажа, значи аз само подхвърлям тема за размисъл. Няма да се оставя да бъда вкаран в този разговор, защото аз не съм страна в този разговор. Той има трудови или служебни отношения с неговите преки ръководители. Но той ако от тук нататък всичко, което ще му се случва, трябва да го хвърли върху мене, аз нямам нищо против в крайна сметка аз съм политик. Аз знам, че трябва да получавам удари под кръста и ги получавам всеки ден. Какво очаквате повече?

Ще потърсите ли съдебна отговорност?

Аз не съм обиден, нито угнетен, нито оклеветен. Няма да търся никаква отговорност от господин Гичев, пожелавам му да е жив и здрав, сигурен съм, че нещата ще се наредят добре за него.

Самият Володя Гичев коментира в разговор по телефон, че се чувства застрашен от всичкия медиен шум покрай записа и добави:

Имам притеснения, че този запис може да ми донесе и други бели.

В смисъл?

Все пак как да ви го кажа мисля, че ме разбирате. Не съм само аз, имам и близки, и семейство и т.н. имам нещо в предвид.

Тоест страхувате се да не бъде извършено някакво посегателство върху вас или семейството ви?

Нищо не знам вече, с този шум, който се вдигна и с тази олелия, аз лично не очаквах такъв бум.

Междувременно областното ръководство на ГЕРБ в Плевен излезе с декларация, която категорично осъди действията на плевенския депутат и обяви още няколко случая за кадруване на общински служители от службите по “Земеделие и гори” в Плевенска област.