Депутати отхвърлиха създаването на комисия за полицейското насилие
Депутати отхвърлиха създаването на комисия за полицейското насилие / снимкa: Sofia Photo Agency
Предложението за създаване на комисия, която да разследва полицейското насилие и смъртните случаи в МВР, беше отхвърлено при гласуването на депутатите днес. След като вчера НДСВ и опозицията се обединиха около идеята, днес не можаха да съберат достатъчно гласове, за да я създадат.

Предложението беше отхвърлено на два пъти след като жълтия депутат и председател на вътрешната комисия в парламента Минчо Спасов поиска прегласуване. Гласовете на БСП и ДПС обаче стигнаха, за да бъде отхвърлено искането.

„Мисля, че дори председателя на вътрешната парламентарна комисия не бива да се изживява като особена институция – надпартийна, извънземна и свръхелитна”, обърна се към Спасов Татяна Дончева от БСП. Тя предупреди коалиционните си партньори от НДСВ, че оръжията, които използват може да се обърнат срещу тях.

Тази твърда позиция срещу парламентарното разследване на БСП и ДПС е най-яркото доказателство, че упражненото насилие е било планирано и осъществено по нареждане на премиера Станишев и политическото ръководство на МВР, коментира Атанас Атанасов от ДСБ. Той съобщи, че опозицията ще инициира формирането на подкомисия към парламентарната вътрешна комисия, която да анализира действията на органите на реда.