Юнкеров:”Има приюти за животни, но не и за хора”
Юнкеров:”Има приюти за животни, но не и за хора” / netinfo
Да се направят приюти за бездомни хора, като се използват необитаемите по селата детски градини и училища. С такова предложение се обърна към местната администарация председателят на гражданско сдружение”Социална защита на пенсионерите” Димитър Юнкеров, по време на публичното обсъждане на “Бюджет 2009”. “Има приюти за животни, обаче не и за бездомни хора. По селата има много свободни детски градини и училища, които могат да се използват,” допълни Юнкеров.

“¼ от населението в Стара Загора са пенсионери. В бюджета няма перо, с което да се субсидират културно-масовите дейности на възрастните хора по селата и в града”, каза още председателят на гражданско сдружение”Социална защита на пенсионерите”.

Според него повече от 5 години пенсионерските клубове в Стара Загора не са ремонтирани. “Трябва да се вложат пари и в отоплението”.

От сдружението предложиха в бюджета да залегне субсидиране на пенсионерските клубове в размер на 200-300 хиляди лева. На обсъждането обаче стана ясно, че такава сума не може да бъде отпусната, а през изминала година са открити три нови клуба, изцяло оборудвани с общински средства. Предстои да бъдат открити още 4, каза секретарят на общината Николина Горова.

В проектоинвестиционната програма за 2009 година са предвидени 1400 лева за изграждане на телефонна централа в Регионална библиотека “Захарий Княжески”. Директорът Снежана Маринова се похвали, че тази точка вече е изпълнена, защото “Мини Марица – Изток” ЕАД предоставят 1500 лева за изграждането на такава централа.