Ученици  представиха Търговище в Белгия по екологичен проект
Ученици представиха Търговище в Белгия по екологичен проект / netinfo
Трима ученици и двама учители от I СОУ “Свети Седмочисленици” в Търговище се завърнаха от Белгия, където взеха участие във втора работна среща на десетте страни-участнички в международен еко-проект. На форума осмокласникът Тодор Тотев направи презентация по темата за биоразнообразието и защитените видове в нашия регион, а Стефан Станков и Дарина Иванова представиха своя град и основните му екологични проблеми. На компакт-дискове останалите участници получиха и разработките на младежите от І СОУ по теми, свързани с парковете и зелените площи в Търговище.

По време на престоя си в Белгия участниците в срещата посетиха експозицията “Това е нашата Земя”, имаха възможност да пътуват и открият неповторимостта и красотата на Брюксел, Гент и Льовен. Те разказаха още, че домакините са организирали за своите гости парти “Вкусът на Белгия”, на което всички са получили възможността да дегустират типични за страната ястия и напитки, както и да опитат неповторимия вкус на белгийските сладкиши и различни видове шоколад.

“По време на престоя си в Белгия учениците бяха настанени у семейства, запознаха се с техния бит, традиции и със социалния живот на младите хора в свободното им време. Когато не бяха ангажирани с участие в работните сесии, гостуващите ученици посещаваха редовните учебни занятия в училището. Така те получиха представа за учебните предмети, изучаваното учебно съдържание, образователната система на страната-домакин и цялостната организация на учебния ден, който започва в 8.30 и приключва в 15.30.” – разказа ръководителят на групата Боряна Ботева.

Сега учителите и учениците от I СОУ започват работа по следващите теми от проекта, свързани с питейната водата в Търговище и с опазването на горите в региона. Предстои изработване на еко-карта на района, създаване на речник на основните екологични термини (на български език) и създаване на презентация по темата за водата. Всички те ще бъдат представени от учениците на третата работна среща по проекта, която ще се състои от 10.05 до 16.05.2009 г. в град Патерна, Испания.