ГЕРБ щеше да бие БСП, ако изборите бяха днес
ГЕРБ щеше да бие БСП, ако изборите бяха днес / снимкa: Sofia Photo Agency

Ако парламентарните избори се състоят днес, своя вот със сигурност ще дадат 45 процента от българите, като една трета от тях ще гласуват за партия ГЕРБ. Това е победа на ГЕРБ над БСП, които събират 23 процента от твърдия вот, показват резултатите от национално социологическо изследване на политическите нагласи в България, проведено от агенция MBMD през януари.  

Ако изборите се проведат днес, 26 процента от 1205 участници в изследването биха гласували за ГЕРБ, 17 процента за БСП и малко над 7 процента за ДПС. Това е спад на подкрепата за БСП и ДПС в сравнение с декември миналата година, но не и за ГЕРБ, които се качват с пет процентни пункта, коментира социологът Мирослава Радева.  

„Според мен това, което се е случило в настоящето изследване, е втвърдяване на опозиционните настроение. И това са избирателите, които са политически активни. Тя се е радикализирала в резултат, според нас, от икономическата, газова и т.н. криза”, каза тя. 

Според Радева ако партия ГЕРБ отново избере предизборна формула с Демократи за силна България, това ще върне Бойко Борисов в статуквото на управляващите, а избирателите търсят промяната. По думите й тезата за ясните изборни резултати и потенциалната коалиция ГЕРБ-БСП е политическа и цели да легитимира управляващите. От МБМД обосноваха спадналия рейтинг на ДПС със свиването на строителния бизнес и загубата на работа при голяма част от турския електорат.

Хората, участвали в изследването, са дали предимство на политическия лидер Бойко Борисов, чийто рейтинг се е вдигнал с 4 процентни пункта спрямо декември миналата година и изпреварва с 3 пункта рейтинга на президента Георги Първанов. От MBMD определиха като критично ниско доверието на българите в Парламента и Правителството, където стойностите на рейтинга са под 20 процента. Традиционно уважаваната институция на Президентството също е с нисък рейтинг от 35 процента.

Като най-голям проблем в страната българите определят ниските доходи, следван от лошото управление и корупцията. Едва една трета от тях обаче виждат решение в предсрочните избори, което означава, че в момента българите са реалисти, коментираха социолозите.